Трилистни Питки (Хлебчета)

Трилистни Питки (Хлебчета)

Трилистни Питки (Хлебчета)Страхотни са тези трилистни питки. Децата ми ги излапаха бързо бързо така – още докато бяха топлички! 

Трилистни Питки (Хлебчета)

Трилистни Питки (Хлебчета)

  • Рецептата е адаптирана от книгата „Γλυκά & αλμυρά στο φούρνο“
  • За направата на тези питки съм ползвала голяма форма за мъфин с размери 9.5 х 4.5 см.
  • Възможно е количеството на брашното да варира, затова не го добавяйте на веднъж. Аз вече съм го засякла за себе си – 600 гр. бе брашното което аз изразходвах. 
  • Знаете, че когато се засече точното количество на брашното, тестото може да се замеси и остави да втаса с машина за хляб. Аз не бях правила тези хлебчета и затова реших да замеся тестото ръчно за да засека точното количество брашно. Когато го замесих, го оставих да втасва в машината за хляб.
  • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Трилистни Питки (Хлебчета)

Необходими продукти:

1 ¼ ч.ч. (297 гр.) топло прясно мляко (не горещо)

2 с.л. (37 гр.) захарТрилистни Питки (Хлебчета)

4 с.л. (80 гр.) краве масло на стайна температура

2 ч.л. (10 гр.) мая на прах

1 яйце

2 ч.л. (12 гр.) сол

4 ч.ч. (600 гр.) брашно

30 гр. разтопено масло за намазване на формите и хлебчетата

Начин на приготвяне:

В голяма купа, удобна за замесване на тесто се налива топлото прясно млякото. Добавят се маята, захарта и мекото краве масло. Всичко се разбърква докато маята се разтвори напълно. Купата се покрива с памучна домакинска кърпа и се оставя на топло място за 15 минути. След това, към нея се прибавят солта и разбитото яйце. Разбърква се, докато се смесят добре и последно се добавя на части (брашното). Замесва се меко еластично тесто, което се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло да втаса (увеличи обема си). Аз го сложих да втасва в машината за хляб. Когато имате точното количество на брашното (както вече аз го имам за себе си), може да сложите мократа смес (със маята) на дъното на контейнера на машината за хляб, върху нея да изсипете брашното и да оставите машината да замеси тестото и да втаса в нея.Трилистни Питки (Хлебчета)

Втасалото тесто се разделя на 4 равни части. От всяка част се оформя фитил (30 см.), които се нарязва на 9 парчета – общо се получават 36 парченца. Падат се по 3 за всяка форма –  от това е името на хлебчетата – трилистник. Всяко парче се оформя на топче между дланите на ръцете и във всяка от намазаните с масло форми се слагат по 3 топчета. Когато тестото свърши и трилистните питки са оформени се намазват обилно с топло масло. Топлото масло ще загрее тестото и ще го накара да бухне хубавичко. Формите се покриват с кърпа и се оставят на топло, докато тестото увеличи обема си. Това отнема около час – час и половина. Ако е по-топло, втасването ще отнеме по-малко време. 

Трилистни Питки (Хлебчета)Пекът се в предварително затоплена на 200°С със горещ въздух, без да включени горен и долен реотан. Печенето отнема около 20 до 35 мин. в зависимост от особеностите на фурната – при мен 35 минути.

Трилистни Питки (Хлебчета)

Когато се извадят от фурната може да се намажат с прясно мляко. Оставят се да се охладят и тогава се изваждат от формата. Да ви е сладко!

Трилистни Питки (Хлебчета)

Тук може да видите още снимки.

Last updated by .

9 thoughts on “Трилистни Питки (Хлебчета)

  1. И аз съм ги правила преди време.Марийче,благодара ти че ми напомни за тях-много са вкусни.
    Хубав ден!

  2. И аз бих ги излапала вднага:) Изглеждат много вкусни.
    Ще ги опитам още този уикенд!

    Прегръдки и усмихнат ден!

  3. Ах, все едно се върнах в детските си години и рецептите на баба ми. Обожавам подобен вид питки. Пухкави и ароматни. Когато са топли и пресни могат да се гарнират с масло и шарена солчица.

  4. Трилистните питки ми грабнаха окото веднага, станаха много хубави и то за кратко време и без никакви усилия 🙂

    1. Роси, всичко което съм опитала от книгата от която е рецептата им е било страхотно! Радвам се, че и е вас са се харесали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: