ноември 9

Торта Малечка Палечка

Торта Малечка ПалечкаДнес е рожденният ми ден -помъдрявам с още една година! 🙂 Е, това не е моята торта, но използвам празника си, за да я споделя с вас. Тази Малечка Палечка беше за едно малко момиченци толкова красиво и нежно – също като приказната Малечка Палечка. 

Торта Малечка ПалечкаТортата трябваше задължително да има „пепелуди“ според мъничката Дари, но аз вече и бях правила торта с пеперуда, и ми се щеше този път да е нещо различно – не ми харесва особенно да правя едни и същи неща или на една и съща тематика…

Торта Малечка ПалечкаИмаше и пеперуди, разбира се – намах намерение да я разочаровам!

Торта Малечка ПалечкаИ панделка, и цветенца – типично момичешка торта!

Торта Малечка ПалечкаКакво се крие под всичката тази захарна маса? –  „Торта Медовик“. Обаче не е на пластове като стандартна торта. Вече няколко пъти правя „Медовик“ на принципа на „Дукиса-та“ – т.е. вместо да разточвам и пека блатове с нужните размери, разточвам полученото тесто на два правоъгълни тънки листа и ги изпичам, след това ги натрошавам на парченца и ги смесвам с крема за тортата – даже става по-вкусно така!Тортата е на два етажа със следните размери: 1-ви етаж – диаметър 20 см. и височина 6 см. 2-ри етаж – диаметър 10 см. и височина 6 см.

Всичко необходими за приготвяне на тортата:

1 доза „Торта Медовик“ 

½ доза захарен фондан с лимонена киселина 

½ доза маслен крем

сребърни перлички (ядливи) за сърцевината на цветчетата – може вместо тях да се шприцова топченце от маслен крем

малка формичка за изрязване на цветчета

формичка за изрязване на пеперудките

листовидна форма за оформяне на цветето

малка капковидна формичка за рязане

малка кръгла формичка за рязане

сладкарска боя – розово и лилаво за получаване на цвят пепел от роза, други нужни цветове – черно, синьо, розово и червено

1 дървен стик за закрепяне на първият и вторият етаж

чист алкохол 90 % за разреждане на сладкарската боя при рисуването с нея

Начин на приготвяне:

Пригответе блатовете и крема за тортата. Изпечената основа за торта се начупва на парченца и се смесва с крема, след което се разпределя във формите за торта. Прибира се в хладилника да стегне – най-добре за 1 нощ. Пригответе си и захарният фондан с лимонена киселина. Когато е приготвен предварително (поне няколко часа преди употреба) се работи по-добре. Не забравяйте да го увиете плътно с домакинско фолио и да го приберете в добре затваряща се кутия. Съхранява се на стайна температура до момента на употреба. Масленият крем пригответе непосредствено преди употреба. Когато тортата стегне, я извадете от формите, намажете я с маслен крем и покрийте с „чаршаф“ от бял фондан. В цетъра на първият етаж се забива дървеният стик (предварително оразмерен – с не повече от 10 см. дължина). Върху него се поставя покритият с фондан втори етаж на тортата. Фондановото покритие на тортата се заглажда допълнително ако е необходимо.

Торта Малечка ПалечкаЧаст от фондана оцветих в цвят „пепел от роза“ – направих го от розово и малко лилаво. В основата на всеки от двата етажа съм направила бордюр от малки цветенца в чийто център съм закрепила по една сребърна перличка – може вместо перличка да шприцовате малко от масленият крем – понеже остава от него.

Торта Малечка ПалечкаСлед това оформих панделката: направена е от ленти със ширина около 3 см.

Торта Малечка ПалечкаНаправих и един цветен акцент срещуположно от панделката. Оформих топче с големина на малък орех и го покрих с цветя. 

Торта Малечка ПалечкаСлед това се заех с оформянето на Малечка Палечка. Направих подложка (диаметър 10 см.), на която щях да оформя цветето, в което да поставя малкото момиченце. Така тортата можеше да си стои в хладилника, а подложката със захарното цвете да съхне на стайна температура и да се сложи върху тортата по-късно или преди да бъде сервирана. На долният колаж се вижда как съм изработила цветето. 

Торта Малечка ПалечкаСлед това напрвих и Малечка Палечка ето така: Оформих личицето и от малко топче. Косичката направих от кръгче оцветено в черно, което рязнах с крайчето на една формичка. След това нарисувап лицето със сладкарски бои – едното оченце е затворено – исках да изглежда така сякаш сега се е събудила и с ръчичка да търка едното си оченце – затвореното 🙂 Оформих и тялото и прикрепих главата към него с помоща на клечка за зъби. От малки фитилчета оформих и краченцата и. 

Торта Малечка ПалечкаСлед това и направих и шапка с цвете. Поставих тялото в средата на цветето. Рокличката оформих изрязвайки капчици от розовият фондан.

Торта Малечка ПалечкаСлед това от две фитилчета направих ръчичките. В лявата и ръчичка исках да закрепя 1-2 пеперуди на сребърна тел, но се оказаха доста тежки – даже деформираха малко ръчичката и се наложи да ги махна. По-късно щях да реша къде другаде да вмъкна някоя пеперуда…  

Торта Малечка ПалечкаЕто я готова!

Торта Малечка ПалечкаДари ставаше на 4 годинки и ни трябваха 4 свещички – решех, че е подходящо около тях да сложа желаните от нея пеперуди.

Торта Малечка ПалечкаТова беше от мен за днес – до скоро! Моята торта ще видите някои друг път!

Торта Малечка Палечка

П.П. Направих прекалено много снимки, а мразя да попадам в ситуация, в която да подбирам, кои да включа в поста и кои да изтрия… Доста е объркващо като се случи така и обикновенно включвам в поста повече снимки от колкото е нужно 🙂 В случай, че на някой му се гледат още снимки – моля!

Торта Малечка Палечка

Last updated by .

Етикети:, , , , ,

21 COMMENTS :

 1. By Дени on

  Поредна красива торта виждам тук. И всеки път като чета инструкциите за приготвянето ми се струва толкова лесно, а всъщност май не е съвсем така :-).
  Честит рожден ден, Мари! Пожелавам ти да направиш още много приказни торти като тази и да радваш очите на хората, които ги получават!

  Reply
 2. By Dani on

  Мария, Честит празник!
  Да си жива и здрава и много щастлива с любимите си хора!
  А нас да ни радващ с красотите, на които се наслаждаваме!
  Топла прегръдка и прекрасен ден!

  Reply
 3. By fedora on

  Честит рожден ден, Мери! С пожелание за здраве и много вдъхновение, за да ни радваш все така с прекрасни предложения.
  Тортата е великолепна!!!

  Reply
 4. By Нели Пискова on

  Честит рожден ден, Мария!
  Много радост и щастие ти пожелавам,
  и ти поднасям много благодарности
  за радостта с която ни даряваш!

  Reply
 5. By Levi on

  Миме, честит рожден ден!
  Бъди здрава, имай много поводи за усмивки и радост!
  Продължавай да бъдеш вдъхновение за хора като мен!

  Тортата е приказна!
  Очаквам с нетърпение и твоята!

  Хубав празник!

  Reply
 6. By Албена on

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН МИЛА МАРИЯ! В този ден приеми най-скъпи поздрави от мен послучай твоя ден рожден.Бъди все толкоз мила и добра,бъди си просто майка и жена.И не преставай да даряваш с обич и с топлота твоето богатство, твоите деца.И макар годините да натежават,остани си млада и помни,че всички днес те уважават на колкото години и да си.С много уважение Албена

  Reply
 7. By Живка on

  Честит рожден ден,Марийче!
  Пожелавам ти да си все така мила и всеотдайна към това което правиш.Ти си толкова внимателна към нас-хората,които се интерисуват кое как да направят-остани си все такава.Възхищавам ти се и се радвам ,че те познавам,макар и само виртуално .Бъди жива и здрава,весел празник и наздраве!

  Reply
 8. By Тони Маркова on

  Мария Честит рожден ден!
  С пожелания за упоритост
  за да следваш мечтите си;
  смелост – да ги осъществиш;
  търпение за да ги постигаш;
  и много любов
  за да дава смисъл на всичко това!
  Прекрасна торта!!! С нетърпение очаквам да видя твоята! Весел празник!

  Reply
 9. By Elixir on

  Мария,честит рожеден ден,мила !Пожелавам ти много здраве,море от щастие и любов и океан от късмет и сбъднати мечти!
  Тортата ти е невероятно красива!Истинско творчество!Браво за пореден път!
  При мен има една споделена наградка за теб!
  Усмихнат празник ти пожелавам от сърце!

  Reply
 10. By Русанка on

  Честит рожден ден, Мими!
  Желая ти много здраве, радост и щастие!
  Тортата е много красива и нежна!
  Направена с много любов и усет за красота!
  Весел празник и топла прегръдка!

  Reply
 11. By EdiLina on

  Поредната приказна красота! Възхищавам си всеки път на творенията ти, смелост не ми достига дори да пробвам да направя нещо подобно. Поздрави!

  Reply
 12. By EdiLina on

  И впечатлена от поредното ти творение забравих да ти честитя рожденния ден. Бъди жива и здрава, желая ти много красиви моменти, искренно щастие и късмет!

  Reply
 13. By vesela on

  Мария, пропуснала съм рождения ти ден, но макар на патерица – от сърце ти желая много щастие и здраве и огромната лябов на близките и приятелите ти!
  Тортата, която ни показваш е чудна – детето сигурно е било във възторг!
  Аз пък тук да ти споделя, че моята дъщеря имаше рожден ден два дни след теб /то и за това са явно телепатичните ми сипматии и към теб/ и аз направих твоята кокосово карамелена нирвана. Дори рецептата съм публикувала, посочвайки източника в Гответе с мен. Не знам как да прикача снимка тук, но ако искаш можеш да погледнеш как изглежда в мое изпълнение там.
  Целувки!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Веси, аз ти благодаря сърдечно за милите пожелания и честитката!

   Да, детенцето беше очаровано – това пък много ме зарадва мен!

   Да ти е жива и здрава щерката, да ти носи много радости и винаги да е обградена от добри хора!

   Непременно ще намина, през форума и ще погледна снимките ти – сигурна съм, че си се справила чудесно! Тази торта става невероятна!

   Поздрав най-сърдечен от мен и хубава вечер!

   Reply
 14. By vladi333 on

  Здравейте, много красива торта. Поздравления!
  Искам само да ви попитам: От къде си намирате сладкарска боя?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Благодаря Влади!
   Аз не живея в БГ, възможно е това да не е станало ясно. Бои си купувам от големите вериги супермаркети, специализирани магазини или интернет – най често от интернет!

   Reply
 15. By Мая on

  Здравейте Мария,поздравления за невероятната торта!Винаги намирам по нещо интересно тук и затова с удоволствие преглеждам редовно твоя блог!Реших ,че ще опитам да направя тортата за РД на моята дъщеричка ,която ще навърши 2годинки на 31 декември!Днес направих фондана по твоите инструкции и смея да кажа ,че се справих добре!Надявам се крайния резултат да е задоволителен и тортата да прилича на твоята!:)))

  Reply
 16. By Sema on

  Здравей! Може ли да попитам, с тези размери тортата за коллко души е? Благодаря предварително

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Тортата е достотъчна за около 20 парчета, но ако има и други лакомства, може да се нареже на по-малки и да дтанот повече.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари