Супа Топчета

Супа ТопчетаОктомври е, и започвам често да се сещам за супа! За всякакви супи – любими и стари, нови и любопитни, вкусин и топли… :) „Супа топчета“ – това си е забавна вкуснотия! Помня как ми харесваше да „ловя“ всяко от топчетта в нея, и виждам, как и децата ми днес се наслаждават на тази вкусна супа забавлявайки се с „лов“ на топчета от кайма :)

Супа Топчета

Днешната рецепта не е начина, по които обикновенно се прави Супа Топчета у дома. Видях този вариянт в книгата на Мария Атанасова  „Готварска Книга 1 – Супи”. И нали знаете, че разнообразието е полезно, било то за откриването на нещо ново и любимо или кък за потвърждаването, че старото и любимото с пълна сила продължава да е такова :)

Необходими продукти за 4 порции:Супа Топчета

300 гр. кайма (смес)

1 глава лук – 79 гр. почистен

1 каф.ч. (75 гр.) ориз

100 гр. краве масло

1 с.л. (22 гр.) брашно

1-2 яйца

1 каф.ч. (75 гр.) кисело мляко – при мен цедено кисело мляко

2-3 с.л. магданоз за каймата

магданоз за наръсване на супата

сол на вкус

черен пипер  на вкус

8 ч.ч. (1555 гр.) вода

Начин на приготвяне:

Замерете си 8 ч.ч. (1555 гр.) вода и ги налейте в подходяща тенджерка. Сложете водата на котлона да заври. През това време се приготвя каймата. Смесете я с 2-3 с.л. наситнен магданоз, настърганият (или блендиран) лук и прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Омесва се добре и от получената смес се правят дребни топчета. Овалват се в брашното и се пускат във врящата вода. Когато започнете да пускате топчетата от кайма (пускат се едно по едно – не всички на веднъж) силата на  вренето на водата ще намалее. Когато сложите всички топчета изчакайте водата да заври отново и регулирайте огъня така, че водата да клочи спокойно.

Супа Топчета

След около 20 минути се прибавят ориза и маслото. Добавя се още сол в тенджерата (1-2 ч.л.). Супата се доварява, след което се застройва. Яйцата се разбиват добре с киселото мляко. На струя към тях се добавя бульонче от супата, като се бърка енергично. Добавят се още 1-2 черпака от бульона, за да се темперират яйцата и да не се пресекът. След това (пак с енергично разбъркване), добавяме получената застройка към супата в тенджерата. Поръсва се обилно с наситнен магданоз и се сервира.

Супа Топчета

Да ви е сладко!

Супа Топчета

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .