август 27

Сладко от Черно Грозде без Семки

Сладко от Черно Грозде без семки

И тъй като съм подхванала сладка и мармалади… още една рецепта по темата! В средата на Август попаднах на страхотен сорт черно грозде без семки и след като ядохме от него до припадък, реших да направя мъничко сладко 🙂 Получи се невероятно вкусно!!!

Сладко от Черно Грозде без семки

Ако количеството грозде, което имате не е точно килограм, не се притеснявайте, колкото тежат гроздовите зърна, толкова трябва да е и количеството на захарта, като трябва да имате в предвид това, че за 1 кг. захар се слага 1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)

Необходими продукти:Сладко от Черно Грозде без семки

1 кг. черни гроздови зърна (сорт без семки) – аз съм ползвала „Кардинал“ без семки

1 кг. захар

1 ч.ч. (200 мл.) вода

1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)

1 клонче (с 6-7 листа) индрише

Начин на приготвяне:

Гроздето се окъсва от чепките и тогава се притегля. Гроздовите зърна се измиват обилно под течаща вода и след това всяко от зърната се надупчва на 1-2 места с карфица (или игла за шиене) – това се прави за да не се сбръчкат и станат като стафиди по време на варенето. Миналата година правих сладко от бяло грозде и повечето от зрънцата се набръчкаха така, затова сега реших да опитам надупчването с иглата – получи се – този път нямаше набръчкани зърна. Тази „техника“ се прилага и при сладкото от кумкват, (което така и не съм показала още). Ако плодовете не се надупчат при варенето някои от тях ще се сбръчкат като стафиди.

Сладко от Черно Грозде без семки

Водата и захарта се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона, когато захарта се разтопи се добавят гроздовите зърна. Сместта се оставя на силен огън да заври и тогава огъня се регулира малко. Оставя се да ври за около 10-12 минути. Дръпва се от огъня и се добавя индришето. Оставих го да си почине за 2-3 часа. Някои от гроздовите зрънца се бяха оголили от кожата :). След това се слага отново на огъня и се вари до желаната гъстота – капка капната върху керамична чинийка трябва да остава цяла, да не се разлива. Ако смятате, че има опасност гроздето да се развари, може да го извадите с помоща на решетъчна лъжица и да го разпределите в чистите и сухи буркани подготвени за сладкото. Сиропа се доварява до  желаната гъстота, преди да се свали от огъня се изважда клончето индрише и се прибавя лимонената киселина (лимонтозуто). Налива се върху гроздето в бурканчетата.Сладко от Черно Грозде без семкиЗахлупват се и се обръщат върху капачките докато истинат напълно. Така не е нужно да се стерилизира. Аз го направих за бърза консумация така, че не съм го нахлупвала дори на капачката… А и докато се наглася да снимам крайният резултат, сладкото беше останало почти на половина 🙂

Сладко от Черно Грозде без семкиОпитайте и вие!
Сладко от Черно Грозде без семки

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , ,

14 COMMENTS :

 1. By Elena G.K. on

  Здравей Мария :)!
  Прочетох рецептата и много ми хареса-стори ми се лесна и затова имам въпрос :).
  Знаеш че в България сега е времето на сините сливи.Имам една кошница,дребни сладки сини сливи,който исках да направя на комфитюр,сладко или мармалад.Досега никога не съм го правила сама,четох,разпитвах но………….не намерих лесно изпълнима рецепта.Мога ли да приложа тази рецепта но във вариант със сливи:)?Или ако имаш рецепта подходяща и лесна за приготвяне,сподели я-моляте!
  много приятен,спокоен и усмихнат ден ти желая!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Ели!
   Еха, за сините сливи! Аз тази година така и не видях такива, а много ги харесваме и на сладко и пресни!
   Ако до година имам повече късмет със сините сливи и намеря, ще заснема и покажа и рецепта с тях!
   Имаме няколко семейни рецепти за направа на сладко, от сливи, но те не са при мен в момента, затова в случай че ти е спешно бих те посъветвала как най-лесно да си ги приготвиш!
   По този начин би могла си направиш сладко от различни плодове. Да би могла да ползваш технологията на направа на това сладко, без да накисваш сливите във варова вода.
   Може да ги нарежеш на парченца – да стане като конфитюр. Рецептата по която направих Конфитюр от Диня също ще е подходяща, ако не ти е проблем да намериш глюкоза. Може да прибавиш запечени орехови ядки в края на варенето и да ароматизираш с пръчка канела, индрише или ванилия.

   Лека и успешна работа ти желая, приготвянето на зимнина не е лесна задача – но пък е вкусно, когато е домашно приготвено!

   Reply
 2. By sabinaberova on

  Много обичам сладко от грозде , а твоето изглежда чудесно Мария !
  Сърдечни поздрави от мен ! 🙂

  Reply
 3. By Мария on

  Марийче, аз ще се местя да живея у вас! Както „не обичам“ домашно сладко, а ти такава поредица си подхванала… 🙂 Много ми беше интересно да прочета за сладкото от динени кори и от патладжанчета и си зададох върпоса: Има ли въобще нещо, от което да не можеш да направиш сладко? Направо си невероятна!

  Reply
 4. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

  Сабина,
  Мария,
  Благодаря ви от сърце!

  Мери, склонна съм да смятам, че сладко би могло да се направи от всичко, стига да знаеш как да обработиш плодовете и (или) зеленчуците!
  Момичета, усмихнахте денят ми!

  Reply
 5. By Жани "Даровете на Гея" on

  Сладкото ти е прекрасно, не се очудвам, че сте преполовили набързо буркана.
  Сега остава да покажеш сладко от червени домати :)))
  Прегръдки!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Жани привет!
   Сладкото от червени домати тук е на мода, така че изобщо не е изключено да го видиш 🙂
   Прегръщам те и аз!

   Reply
 6. Pingback: Коледен Кейк 2009 – Къщичка за в къщи и няколко парченца Christmas Cake за близки хора | My Cooking Book Blog

 7. Pingback: Коледeн Кейк – Christmas Cake 2009 | My Cooking Book Blog

 8. By Елена Ангелова on

  Може ли да се направи сладко и от грозде със семки?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Разбира се че може!!!
   Обаче не е много приятно за хапване като има семки, трябва да се изплюват, затова за сладко е добре да се ползват сортове без семки.

   Reply
 9. By mariq on

  Здравейте! За да не ви се набръчка гроздето, зърната се посипват със захарта и се оставят 24 часа. Сладкото се вари за три дни.Първият ден 10 минути,втория, 15мин. и 3 ден докато се получи нужната гъстота. По същия начин правя всички сладка и плодовете остават целички.

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)