Сладко от Зелени Орехчета

Сладко от Зелени ОрехчетаЗнам, че сезона на зелените орехчета премина! В момента просто си хапваме от сладкото направено през лятото!  Сматах да запазя този пост до следващият Юни, когато се берът зелените орехи за направа на сладко, ликьор или тинктури. Сега обаче приготвям разни десерти, в които това сладко участва и не ми се ще и те да отлежават дълго преди да видят бял свят! Затова днес съм на тук с тази много хубава, макар и не много актуална за сезона рецепта :)

Сладко от Зелени Орехчета

Сладкото от зелени орехи е любимото на дъщеря ми и съпругът ми, които принцепно не е много много по следките неща. Това сладко се научих да го правя тук в Кипър, защото у дома никога не се е правило и даже не си спомням да съм опитвала такова докато живеех в БГ. Съседите ни си правеха ликьор и отвари от зелени орехи – виждах ги на первазите на балконите им отлежаващи на слънце – но само толкова!

Сладко от Зелени Орехчета

Първият път когато опитах това сладко ми се видя малко странно, но в послеудствие свикнах с непознатият за мен вкус – нали го правя за съпруга си, от време на време си хапвам и аз! Вече мога да кажа, че доста харесвам вкусът му!

Сладко от Зелени Орехчета

Най-важното е орехите да са набрани на време – точно преди да започнат да се втърдяват. Тук в Кипър орехите са подходящи за направа на сладко от началото до към средата на Юни. Нямаме орехови дървета и винаги си купувам зелените орехи от хора, които имат. Когато живееш на село никак не е трудно, може даже да ги купиш от селският супермаркет – продават ги в чанти под бройка – сигурно защото и самите рецепти за за брои орехи не за тегло. Трябва само да идеш рано сутрин. Всяка домакиня приготвяща това сладко знае, че трябва час по-скоро да се заеме с обработката на орехите, за да се предотврати втърдяването им. Ако останат ден два може някои от орехите да се окаже, че са започнали да образуват финна черупка. 

Сладко от Зелени ОрехчетаНеобходими продукти:

на 30 зелени ореха

1 кг захар

2 ч.ч. вода

2-3 цветчета карамфил (подправка)

пръчка канела

1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)

найлонови домакински ръкавици – те са задължителни, освен ако не искате ръцете ви да са трайно боядисани в кафяво :) Ако ползвате от тънките ръкавици наденете поне 2-3 чифта защото боята от орехите ще пропие върху пръстите ви ако сте само с един чифт 

гасена вар-Калциев хидроксид

Начин на приготвяне:

Направата на сладко от Зелени орехи отнема няколко дни – ама сега да не се уплашите, няма да се наложи да работите денонощно – просто се чака! :) Трябва да обелите на тънко кората на орехите колкото е възможно по-скоро, след като вече са били откъснати от дървото. 

Сладко от Зелени Орехчета

Предварително си напълнете голям съд (леген) със студена вода и в нея пускайте всяко от обелените орехчета. 

Сладко от Зелени Орехчета

Орехите престояват 7-8 дни във вода, която ежедневно (на 24 часа), водата от предният ден се излива и орехите се заливат с прясна вода. на долната снимка се вижда как са промелили цвета си. Когато орехите са потъмнели добре (в следствие на продължителният си престой във водата), за сладкото се казва че е правено от мераклия – т.е. човека, които го е правил е имал търпението да изпълни тази процедура. Много често на хората им омръзва всекидневното подменяне на водата и цапотенето на мивката :) и не изчакват до осмият ден! 

Сладко от Зелени Орехчета

Когато изхвърлите последната вода ат орехите (на 8-мия ден) ги измийте обилно с чиста вода. След това всеки орех се продупчват с метален шиш от единият до другият край.Сладко от Зелени Орехчета

Слага се в предварително приготвена варова вода (на всеки литър вода 1-2 с.л. гасена вар-Калциев хидроксид). Трябва де престоят в нея минимум 4-5 часа до 1 нощ. Измиват се добре под течаща вода, след което се заливат със студена вода (колкото да ги покрива) и се слагат на огъня. Когато водата заври се отдръпват, горещата вода се излива. В тенджерата се налива студена и отново се връща на котлона да заври – процедурата се повтаря общо 3 пъти.

Сладко от Зелени ОрехчетаСлед това от захарта, водата, канелата и карамфила се прави сироп. Орехите се пускат в него и се варят докато забучена в тях игла излиза без да повдига орехчето. Огъня се изключва и се оставят да киснат в сиропа до другият ден – възможно е да пуснат вода при варенето.

Сладко от Зелени Орехчета

На следващият ден се връщат на огъня, а когато сиропа заври се вадят от него с решетъчна лъжица и се нареждат плътно в буркани. Сиропът се вари до нужната гъстота. Капка капната върху чиния да не се разлива. Лимонената киселина се добавя към сиропа малко преди да се свали от огъня. Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи в сиропа.  Подредените в буркани орехи се заливат с горещият сироп, затварят се и се нахлупват върху капачката докато изстинат.

Сладко от Зелени Орехчета

Оставете сладкото поне месец, преди да го консумирате. Разбира се може да изядете някое орехче веднага, но става по-хубаво когато отлежи – също като сладкото от зелини домати. 

Сладко от Зелени Орехчета

Надявам се процедурата по направата на сладкото да не ви плаши с продължителността си и да си направите от тава сладко до година!

Сладко от Зелени Орехчета

Освен самостоятелно, с чаша вода, орехчетата може да се използват и за украса на някои крем или сладкиш – вижте само – красота!!! 

Сладко от Зелени Орехчета

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .