Сладкиш с Маслено Тесто, Макова Плънка и Кайсии

Видя ли нещо с мак, много искам да го опитам!!! А тази рецепта, освен всичко друго е и доста атрактивна с контраста на цветовете 🙂 Веднага ми грабна вниманието, въпреки че не я приготвих веднага. 

Сладкиш с Маслено Тесто, Макова Плънка и Кайсии

  • Рецептата е адаптирана от http://trydiani.blogspot.co.uk
  • От по долу посочените продукти съм направила сладкиш в тава с размери 25 х 35 см. – могат се де получат около 15 парчета. Диани го е приготвила под формата на кексчета. Дори от половин доза (която аз направих), става доста голям сладкиш.
  • Рецептата, която е ползвала Диани е с кайсии от компот. И аз като нея ползвах пресни кайсии, но си мисля че с компота би станал дори по-добре, защото кайсиите от компот са по-сладки и по-сочни. Е, аз компенсирах това, като при сервирането заливах всяка от кайсиите с по 1 лъжичка сироп от кайсиено сладко.

За основата от маслено тесто:

100 гр. краве масло меко

100 гр. захар

2 големи яйца

150 гр. брашно

25 гр. нишесте

1 ч.л. бакпулвер

1 пак. ванилова захар

+ допълнително масло за намазване на тавата

За маковия слой:

175 мл. прясно мляко

25 гр. краве масло

125 гр. маково семе

40 гр. грис

1 ½ с.л. ром

85 гр. захар

2 яйца

425 гр. компот от кайсии или пресни

Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват маслото, захарта, ванилиовата захар и яйцата. Разбиват се с миксер до получаване на гладка, кремообразна смес.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране. Съдът в който ще се приготвя сладкиша се намазва с масло и тестото се разстила равномерно.

Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и се добавят яйцата, едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване. Върху маслената основа се разстила маковия слой. Върху него се нареждат половинките от кайсиите. Така оформен сладкиша се слага във фурната да се пече.

Пече се за около 40 мин. в предварително затоплена на 180°С фурна. Готовността се проверява с клечка – забучена и извадена в сладкиша, по нея не трябва да има полепнало тесто.Изважда се от фурната и след като леко се охлади може да се освободи от формата, ако желаете. Повърхността може да се намаже с желираща смес за сладкиши, мармалад от кайсии (предварително втечнен) или може леко да се сиропира. Така е в оригиналната рецепта: кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се изливат равномерно върху сладкиша.

Нарязва се след пълното му изстиване. За още по-голям разкош може да се поднесе със топка сладолед. Да ви е сладко! 

Last updated by .

6 thoughts on “Сладкиш с Маслено Тесто, Макова Плънка и Кайсии

  1. Здравей Мария! Въпросът ми е свързан с предишната ти рецепта Таханов Сладолед, но там не знам защо нямаше къде да пиша, затова се извинявам, че пиша тук. Искам да заменя пудрата захар с мед в рецептата, ще се получи ли добре според теб и какво горе долу количество да сложа? Благодаря ти предварително! Хубава и усмихната нова седмица! 🙂

  2. Привет Христиана,
    по невнимание коментарите към рецептата за сладоледа бяха изключени и аз вече поправих тази грешка, за което ти благодаря! 🙂
    Там ще напиша отговора, защото и някой друг може да се възползва от него при направата на сладоледа!

  3. Здравей Мария,
    Чудесен сладкиш за любителите на мака.
    Вече изпробвах някои от твоите предложения и идеи и всичко стана много вкусно и ни донесе много усмивки.
    Благодаря за отделеното време и споделен опит, които ни предоставяш с всяка една рецепта и възможността да ползваме всичко това наготово.
    Пожелавам ти много радост и успехи!

    1. Маргарита, сърдечно благодаря!
      Много ме радва да чуя, че опитаните рецепти са се получили добре и са били харесани!
      Поздрави!

  4. Chudesen desert. Predpolagam, che ako prestoi 1-2 dena shte bude oshte po-vkusen i napoen ot kremovia sloi, no pri nas ne ostana. Kakto vinagi, mnogo dobre i iasno opisana recepta – blagodaria Vi!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: