Сироп от Вишни

Сироп от Вишни

Вишните не се намират лесно в региона, в които живея. Близо сме до морето, а те обичат по-хладното – към Тродос. В магазините също не съм виждала да се продават, затова когато ми ги донесе работещата в съседният офис жена много се зарадвах! Тя преди година се сдобила с къща с двор в едно селце в региона ни, което обаче е на по-високо морско равнище (понякога през зимата там прехвърча сняг). В двора си заварила дърво, което първоначално взела за череша, но когато понабрала от плодовете да си хапнат, разбрала че всъщност  е вишна… Ден преди да ми ги донесе ме попита дали ги искам евентуално за някакъв сладкиш или сладко, че иначе щяла да ги хвърли – не и били приятни за ядене… Не били много, но ако мисля, че мога да ги използвам за нещо, щяла да ми ги донесе… Аз едва не заподскачах от радост – „Искам ги, разбира се че ги искам – ама искам и листа!“, казах въодушевено!!!

Сироп от Вишни

Така на следващият ден получих вишните заедно с поръчаните листа. Направих ги на сироп. От как съм в Кипър (а това са множко години), не бях кусвала от този чуден сироп. Спомням си когато бях малка, как обичах да си поливам с него крем- нишесте или сладолед :)

Необходими продукти:

500 гр. вишни

24-25 вишневи листа

вода

захар

лимонена киселина (лимонтозу) – по 1 ч.л. за всеки килограм захар

Начин на приготвяне:

Плодовете и листата се измиват обилно с вода. Дръжките на вишншти се откъсват.

Сироп от Вишни

Плодовете се слагат в подходяща съд заедно с листата. Заливат се със вода (аз залях с 3 литра) и се слагат на огъня. Когато заври се засичат 15 минути, след което котлона се изключва и отварата се оставя да изстине. Прецежда се и вишните се изтискват. Полученият сок се замерва и се смесва със същото колечество захар (1:1) При мен –  2.150 л. сок съответно –  2.150 кг. захар. Слага се на котлона и се бърка, за да се разтопи захарта. Оставя се да ври тихо около 5 мин. Преди да се свали от котлона се добавя лимонената киселина – в случая 2 ч.л.

Сироп от ВишниПолученият сироп се налива горещ в чисти и сухи бутилки и се затваря, обръщат се върху капачките (ако е възможно) или се стерилизират за 5 мин.

Сироп от ВишниПодарих една от незапечатаните бутилки на дамата, която ми донесе вишните. След няколко дни ми каза, че е направила страхотна, ароматна водка, като bitter cherry vodka станало… и взе да ме разпитва как се прави сиропа… Май до година ще оползотвори реколтата си! Мога само да се надявам, че ще я домързи и пак ще ми даде вишните :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .