Руло Стефани

Руло Стефани

Руло Стефани

Нещо старо и познато днес – руло Стефани! Освен, че е вкусно и засищащо, това руло е радост за окото – пъстро и шареничко!!! Със сигурност всяка домакиня го приготвя по свой начин, днес аз ще споделя с вас моят!  Ще се радвам да се хареса и на вас!

Руло Стефани

Руло Стефани

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Ползвам смес 1:1 от телешка и свинска кайма, но може да се ползва и смес в друго съотношение или само един вид мляно месо.

Руло Стефани

  • Към сместа за рулото добавям малко маслиново олио (зехтин), не само за аромат, но и за омазняване на каймата. В Кипър мляното месо е сравнително сухо, няма много мазнина.  
  • Яйцата трябва да са твърдо сварени. Варя ги в подсолена вода за 7-8 минути, засечени от момента на завиране на водата. Беля ги след като изстинат. Разрязвам яйцата на половини, но който желае може да ползва цели яйца, в такъв случай ще са ви нужни 6 броя яйца, не 3 както е посочено по-долу. 
  • Количеството на киселите краставички за плънката е ориентировъчно. Давам го в грамаж, защото бройката ще зависи от големината им. Когато краставичките са по-едри може да се разрежат на половини или четвъртини по дължина.
  • Ползвала съм 1 голям сварен морков за плънката, който съм нарязала 4 по дължина. Може да се сложат и цели моркови.
  • Добре е да се полза стар (изсъхнал) хляб, не пресен.

Руло Стефани - продукти

Необходими продукти:

  • 500 гр. мляно телшко месо
  • 500 гр. мляно свинско месо
  • 100 гр. кромид лук, нарязан на ситно, настърган или пасиран
  • ¾ – 1 чаена чаша магданоз, нарязан на ситно
  • 100 гр. хляб без кората = 4 филии с дебелина около 1.5 см.
  • 100 мл. прясно мляко
  • 1 яйце (55 гр.)
  • 1 ½ чаени лъжици сол или количество на вкус
  • ¼ чаена лъжица черен пипер или количество на вкус
  • 1 до 3 супени лъжици маслиново олио (зехтин)

За плънката:

  • 3 броя сварени яйца
  • 1 голям сварен морков (60 гр.)
  • 50 гр. кисели краставички

За намазване и наръсване преди печене:

  • ½ белтък за намазване на рулото
  • 1-2 супени лъжици галета
  • 2-3 супени лъжици маслиново олио (зехтин)
  • 1 супена лъжица домашна свинска мас

Начин на приготвяне:

В купа или друг подходящ съд сипете прясното мляко. Накъсайте хляба на парчета и го сложете в млякото. Размесете с ръка така, че хляба да попие прясното мляко. След това наронете хляба на трохи. Количеството прясно мляко, което слагам е точно преценено, не отцеждам хляба преди да го добавя в каймата.

накисване на хляба в прясното мляко

В голяма купа смесете двата вида мляно месо (кайма). Добавете останалите продукти – лук, сол, черн пипер, яйце, магданоз и напоеният с прясно мляко стар хлаб ( без да го отцеждате от млякото). Разбъркайте хубаво, до еднородност. Добавете 1-2 супени лъжици маслиново олио или колкото прецените, че  е нужно за каймата да не е суха.  

смесване на продуктите за рулото

Измесете хубаво за няколко минути. Загладете с ръка повърхността на измесената кайма и  покрийте купата с чиста домакинска кърпа. Оставете сместа да почива 40-45 минути на стайна температура. Ако времето е топло, приберете купата в хладилник.

За оформяне на рулото може да ползвате, прозрачно домакинско фолио или хартия за печене. В случая аз съм ползвала стреч фолио. Прехвърлете каймата върху фолиото. С влажни ръце разстелете сместа на правоъгълник с размер 33 х 25 см. Притискайте с длани, така че отделните частици да се споят по между си. В средата на широката част (по цялата дължина), разпределете продуктите предвидени за плънка (вижте снимката и съветите по-горе). Завийте на руло с помоща на домакинското фолио. Притиснете с ръце краищата на рулото, така че да се запечата плънката в сърцивината. 

оформяне на рулотоЗастелете тавата, която ще ползвате с хартия за печене – така се цапа по-малко по време на печене. С помощта на фолиото прехвърлете рулото върху хартията в тавата. Ако по повърхността му се получат пукнатини от пренасянето или се обезформи, притиснете леко с влажна рака, така че да се оправи нежеланият дефект. Намажете повърхността на рулото  с разбит белтък. Поръсете с галетата и с маслиновото олио, насипано на тънка струя. Разпределет свинската мас на няколко места по повърхността на рулото.  

оформяне на рулото

Печене на руло Стефани

Сложете тавата в предварително затоплена на 180˚С фурна, работеща с долен и горен реотан, без вентилатор. Печете 45-50 минути или докато повърхността на рулото се зачерви приятно.  

Руло Стефани

Прехвърлете изпеченото руло Стефани в подходящ за сервиране съд. Нарежете го на филии и сервирайте с подходяща гарнитура – картофи, картофено пюре или с каквото друго предпочитате. Аз в случая съм сервирала с Пъстър ориз със зеленчуци. Да ви е сладко! 

Руло Стефани

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Руло Стефани
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

6 thoughts on “Руло Стефани

  1. Когато готвя винаги надничам при вас и обогатявам рецептите си.Толкова подробно и онагледено презентиране не сън намирала.А с рулото обрах овациите.Усмихната есен,Мария!

    1. Благодаря за доверието Мария!
      Радвам се че с публикациите ми са полезни и за теб!
      Нека да е усмихната есента за всички ни!

  2. За първи път ми стана „Руло Стефани “ така както трябва .Благодаря за подробните обяснения.Правих и кифличките на Руми .Станаха превъзходни.Пробвах и замразих във фризера около 5 броя от тях и на другия ден само за 2-3 секунди сложени в микровълновата бяха мекички и топли ,като че ли в момента са изпечени ! Благодаря че Ви има !

  3. Рецептата е постната преди доста години, но е класика! Фантастично се получи! Благодаря и продължавайте с блога. Много е полезен.
    Поздрави!

    1. Благодаря за отзива, Росен!
      Много се радвам, че рецептата така се е харесала!
      Да ви е сладко!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: