април 18

Пъстър Ориз със Зеленчуци

Пъстър Ориз със ЗеленчуциЕдна чудена, лесна и бърза за приготвяне гарнитура! През по-топлите месеци, дори може да си я хапнете като основно ястие :). 

Пъстър Ориз със Зеленчуци

 • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.
 • За варенето на ориза може да ползвате бульон, подсолена вода или вода с разтворен в нея 1 зеленчуков или пилешки бульон. Аз съм го сварила във вода с 1 пилешки бульон, а солта и черният пипер посочени в списъка с продуктите съм ги добавила при задушаването на зеленчуците. 
 • Ориза се разбърква се в началото на варенето, за да не полепне по дъното на тенджерата, а когато поеме почти всичката вода, котлона се изключва. Като постои малко, ще поеме и останалата вода. Оризът за гарнитура не се оставя на котлона, докато поеме всичката вода, защото ще е нужно да се бърка непрекъснато, за да не загори, а това ще го разкашка.
 • Ако желаете може да сварите ориза часове или ден преди да го поднесете: Сварете го в 1 ½ ч.ч. вода (или бульон). Става въпрос за случаите, когато го приготвяте за гости или празненство и имате малко време и много неща за приготвяне. Преди да го поднесете го залейте с още ½ ч.ч. топла вода (или по-голяма количество, но после ще трябва да го отцедите) и го сложете на котлона да се стопли. Задушете зеленчуците в мазнината и ги смесете с ориза.
 • Ако ползвате масло, го смесете с малко олио, за да не загори при задушаването на зеленчуците.

Пъстър Ориз със Зеленчуци

Необходими продукти:

1 ч.ч. (200 гр.) ориз – ползвала съм  Karolina

2 ч.ч. (500 мл.) вода (или бульон)

Пъстър Ориз със Зеленчуци

1 зеленчуков или пилешки бульон или сол на вкус

½ ч.ч. (57 гр.) замразена царевица

½ ч.ч. (58 гр.) замразен грах

½ ч.ч. (80 гр.) пресни моркови нарязани на малки кубчета

½ ч.ч. (70 гр.) кромид лук нарязан на малки кубчета (може и замразени)

55 гр. масло, маргарин за готвене, маслиново олио (зехтин) или олио

1 равна ч.л. сол или количество на вкус

¼ ч.л. черен пипер или количество на вкус

Начин на приготвяне:

Ориза се измива и се сварява в бульона (или водата с бульон). Зеленчуците се задушават в мазнината. Най-напред се задушават лука и морковите. Ако ползвате замразени моркови, ги прибавете заедно с останалите замразени зеленчуци. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Добавете ориза и зазбъркайте. Може да насипете полученият ориз със зеленчуци в предварително намокрена форма. Притиска се леко с лъжица, след което се обръща в чиния или поднос.Пъстър Ориз със Зеленчуци

Сервира се веднага! Да ви е сладко! Децата имат изразена слабост към този ориз – дали защото много го харесват на вкус или заради пъстрият му външен вид? Факт е обаче, че много им харесва! Да ви е сладко!

Пъстър Ориз със Зеленчуци

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , , , , , , ,

9 COMMENTS :

 1. By Михаела on

  Когато правя ориза предишния ден да го смеся ли със зеленуците веднага или чак преди поднасянето? Проблем ли ще бъде да приготвя двете неща поотделно и да трябва да ги смеся в деня на сервиране?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Михаела,
   ако се приготвя предварително би могло да се направи и по двата начина, но аз препоръчвам да е така както съм описала в поста си: т.е. да се свари ориза (предварително) в по-малко количество вода и да се довари докато се затопля на следващият ден. Не забравяй да го охладиш под течаща вода (в деня на варенето), за да прекъснеш процеса на варене. Това ще възпрепятства и разкашкването му. Зеленчуците също могат да се сварят предварително и за се затоплят заедно с ориза в деня на поднасянето му. Трябва добре да ги отцедиш от водата. Зеленчуците може и да не се задушават в мазнина ако са се варили (претопляли) с ориза, просто когато ги отцедиш добре, добави бучка масло и разбъркай внимателно. И по двата начина ще стане добре!
   Поздрави!

   Reply
 2. Pingback: Руло Стефани | My Cooking Book Blog

 3. By Даниела on

  Здравейте,никъде не видях да пише колко време се пържи със зеленчуците?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Даниела, принципно зеленчуците се задушават до омекване и (или) леко зачервяване. Времетраенето зависи от вида на ползваните зеленчуци, големината с която са нарязани и котлоните на които се готви!
   Не отнема много време и мисля че не е нещо сложно, за което да е нужно да засичам и записвам времето. Задушените зеленчуци се добавят към ориза, в поста са описани два варианта за смесването им – по време на варенето на ориза или след като е готов. Надявам се, съм изяснила неясното!
   Поздрави!

   Reply
 4. By Милена on

  Ехаааа 🙂 Невероятно изкусително изглежда!Браво!!!
  Поздрави

  Reply
 5. By Даниела on

  Благодаря ти Мария,за теб може да не е трудно,но аз за първи път тогава готвих,такъв ориз и не можех да преценя на око,но въпреки това ми се получи много добре 🙂 Рецептата е страхотна.Поздрави

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)