Пица Капричоза

Пица Капричоза

Пица КапричозаХайде на пицата!

Пица Капричоза

Пица Капричоза

Продукти за тестото:

1 кг. бяло брашноПица Капричоза

25 гр. прясна мая или 1 ½ пак. (от 11 гр.) суха мая

30 гр. захар

30 гр. сол 

500 мл. топла вода

25 гр. маслиново олио (зехтин)

+ 50 мл. маслиново олио (зехтин) за до омесване 

За гарниране:

около 250 гр. доматен сос (може да се ползва и гъст доматен сок)

250 гр. кренвирши нарязани на колелца

200-300 гр. пармезан или друг кашкавал подходящ за пица

3-4 филийки шунка

3-4 червени чушки

маслини за аранжировка

яйца

риган за наръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа се пресява брашното. В отделна по-малка купа се смесва маята с по 1 щипка от солта и захарта. Добавя се част от топлата вода и се разбърква да се разтвори добре маята и се добавя част от брашното, колкото да се получи кашичка. Завиваме с прозрачно домакинско фолио и кърпа и оставяме на страна за 10-тина минути. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва останалата топла вода, маслиновото олио и шупналата мая. Замесваме тестото с ръка така както си е в купата. Получава се средно твърдо тесто, на мен ми се стори не достатъчно еластично и добавих около 50 мл. зехтин и продължих да меся (със зехтина месенето стана по-лесно), докато тестото стане гладко.Пица Капричоза

Готовото тесто се покрива с прозрачно домакинско фолио и кърпа и се оставя да втаса. Когато удвои обема си се разделя на 4 части, които се разточват на платки за пица. Аз от 2-те части направих 2 пици в намазнени алуминиеви форми за еднократна употреба с ᴓ 27 см., а другите 2 части ги обединих на една част и от нея направих блат за пица, който сложих в намазнена тавата с размери 40 Х 34 см. (това е тавата от фурната ми).

Пица Капричоза

Върху тестото слагаме обилно от доматения сос. Върху него разпределяме кренвиршите, предварително нарязани на колелца. Поръсваме с настъргания кашкавал и върху него разпределяме нарязаните на ивички чушки и шунка. Маслините може да се нарежат на половинки или да се оставят цели (аз ги оставям цели). Пече се в силна предварително загрята фурна около 30-минути. Малко преди края на печенето чукваме яйце!

Пица КапричозаРъсим риган. Сервираме веднага. Придружена с чаша бира и любимият чеснов сос за пица.

Пица Капричоза

Last updated by .

7 thoughts on “Пица Капричоза

  1. Много ми хареса пицата,много апетитна!Чудесни снимки!
    Скоро не съм правила ,благодаря за идеята!
    Приятна неделя!

  2. Под това название съм виждала пици с невероятна комбинация на продукти. Тази е от най-необичайните и колоритни, но това не означава, че няма да е вкусна. Класическата италианска пица „Капричоза“ се приготвя с доматен сос, маслини, Прошуто, артишок, гъби и Моцарела.

  3. Мира,
    Еви,
    благодаря ви!

    Еви, много вярно е това което казваш! Много класически ястия имат най-различни варианти – да не давам сега примери, че сигурно ще пиша цял ден! 🙂 Много често различните националности спорят за това, чий вариант е по-оригинален, кой го е направил пръв и има претенции за авторство. Това разбира се (както и ти казваш), не пречи на отделните ястия (интерпретации) да са вкусни! Да кажем че това е виждането на Мария Атанасова за пица „Капричоза“.
    Смятам пояснението ти за класическият вариант на тази пица за полезно. В къщи обичаме да правим домашно приготвена пица, но честно казано не съм особено просветена по въпроса за класическите наименования и класическото им съдържание.

    Поздрави и хубава неделя, момичета!

    1. И на мен ми хареса много! Обичам различни пици. Твоето предложение много ми допадна, а и е толкова колоритно!

  4. Определено една от любимите ми пици. Според мен когато правим пица е добре да експериментираме. Виждаме как яйцата са на очи, а това ги прави пълни като вкус. Можем да прибегнем към поставяне и на другите продукти в цял вид. Какво ще кажете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: