октомври 18

Бюрекия с извара – Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Бюрекия (Μπουρέκια) или пурекия (πουρέκια) – така ги наричат в Гърция, са един много вкусен и харесван десерт. Бюрек или тестено изделие с вкусна плънка, което като технология на приготвяне много ми напомня на бухти с пълнеж 🙂 Някои неща обаче не се превеждат, защото нямат същият аналог на друг език. Могат само да се опишат, да се обясни това, което представляват.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)

Бюрекя-та се приготвят от домашно тесто, което се разточва на тънки листи. Нарязва се на парчета с форма по желание (кръгчета, правоъгълници, четириъгълници и т.н.) поставя се плънка от извара подсладена на вкус, ароматизирана с канела и розова вода или вода от портокалов цвят (ανθόνερο) – Orange Blossom Water прави се на принципа на розовата вода – (γνήσιο ροδόσταγμα). И двете ароматни води са много популярни в Кипър и Гърция – използват се в сладкарството. Винаги ги купувайте органични, защото ако не са, има много голяма вероятност да се окаже, че сте си купили по-скоро парфюм… Случвало ми се е през годините да попадна на продукти, които направо те „блъскат“ със силната си парфюмна миризма, която няма нищо общо с нежното приказно ухание на органичните. Хубавото е, че през последните няколко години, ако продукта не е органичен ги задължават вместо надписите „ανθόνερο“ или  “ροδόσταγμα“ да е изписано „Ароматизирана вода от портокалов цвят“ или съответно от рози. Аз лично харесвам сладкишите приготвени с тези води. Ако не ви харесва сложете портокалова есенция например или ванилия. Рецептата е адаптирана от тази книга. Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл. 

Необходими продукти:Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)

2 ч.ч. (285 гр.) брашно

щипка сол

½ ч.ч. (70 гр.) маслиново олио (зехтин) или обикновенно олио

до ½ ч.ч. хладка вода

За плънката:Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)

500 гр. прясна извара без сол

2-3 с.л. (около 40 гр.) захар или количество на вкус

½ ч.л. канела на прах

3 с.л. натурална розова вода, вода от портокалов цвят или друго

олио за пържене

пудра захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се слага в голяма купа. Добавя се щипката сол се размесва. Прави се кладенче и в него се сипва олиото. С пръстите на двете ръце се загребва от брашното около кладенчето, прокарва се през олиото в него и се претърква през длани. Претъркването на брашното продължава дори когато олиото свърши (тази процедура отнема малко време). Целта е всяка прашинка брашно да се омазни с олио. Сместта става като трохи. След това към „трохите“ се добавя на части от хладката вода, и се замесва с ръка. Месете добре преди всяко добавяне на вода – може да не изразходвате всичката – колкото поеме за средно твърдо, но еластично тесто. Готовото тесто се покрива с домакинска кърпа и се оставя да почива за половин час. 

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)През това време се приготвя плънката: Изварата се натрошава с вилица. Добавят се захарта, канелата и розовата вода (или водата от портокалов цвят). Всичко се разбърква добре.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Разделете си тестото така, както ще ви бъде удобно да го точите – аз съм разделила на 4 части. Разделете и плънката на толкова части на колкото е разделено тестото, така ще ви е по-лесно да я разпределите по равно спрямо него.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Всяко от парчетата тесто се разточва на тънко – тестото е мазно и не лепи, не е нужно да ръсите брашно, но ако лепне върху повърхността върху която точите – наръсете с брашно. Разточеният лист се нарязва според предпочитанията ви. В случая моят лист тесто е с размери 20-35 см. Наразрязала съм го на 6 правоъгълни парчета върху, които съм разпределила ¼ от плънката. Плънката трябва да заема едната половина на всяко от парчетата тесто, защото другата половина от тестото се прехвърля върху нея. Крайчетата на тестото се прищипват с вилица и така плънката се запечатва в тестото. Получените бюрекия се нареждат върху поднос или нещо друго подходящо, докато се оформят останалите. Ако ги правите през сезон когато е горещо, ги покрйте с кърпа – ако горещините са големи – с влажна кърпа. Тестото, което изчаква да бъде обработено също трябва да се покрие, за да не хване коричка.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Може да направите и други форми – ако режете кръгчета с водна чаша ще се получат бюрекя с форма полукръг. Може също, да разточите един лист от тестото, да разпределите плънката на купчинки върху него (през равни интервали) и да покриете с втори лист от тестото със същата големина. След това да нарежете с назъбен нож през помеждутъците от плънката. При нарязването плънката ще се запечата в тестото. Готовите Бюрекя се пържат до златисто в сгорещено олио.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Когато се извадят от тигана се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Поръсват се с пудра захар и се поднасят.

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)Вкусни са и топли и студени. 

Бюрекия с извара - Μπουρέκια με αναρή (μυζήθρα)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , , , , ,

5 COMMENTS :

 1. By Elixir on

  И това изглежда страхотно вкусно,Миме!Изобщо напоследък изобилстваш от рецепти,една от друга по-апетитни!
  Много подробно си снимала отново всичко и е много лесно да си представи човек целия процес на правене!
  Благодаря за чудесната рецепта!

  Прегръдки!

  Reply
 2. By Тони on

  Браво, Мария! Благодаря за рецептата,това са едни от любимите ми кипърски сладки, след лукумадес 🙂 Ще ги пробвам при първа възможност

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Тони, то май няма човек дето да не ги хареса щом веднъж ги опитал – изключение може да е някой дето не яде извара! 🙂
   Сега като казваш, не е лошо и локумадес да взема да покажа… Знам, че в някои краища на БГ се правят локумадес, но при там не са така популярни както тук в Кипър!

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)