Мармалад от Банани

Мармалад от бананиЗа пръв път правих бананов мармалад и трябва да ви кажа, че се очаровах от резултата!

Видях рецептата в една книжка на Ηλίας Μαμαλάκης – „ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ” и ми стана любопитно за вкуса – не бях срещала до сега мармалад от банани! Не се чудих дълго – нали бананите са ми на двора :) и реших да пробвам…. като направих съвсем малко отклонение от оригиналната рецепта!

Необходими продукти:

1.400 кг. банани

500 гр. захар

2 лимона

2 портокала

Приготвяне:

Изцедете сока от портокалите и лимоните в подходящ съд. Сложете го на котлона и оставете на тих огън, докато сокът остане на половина от първоначалното му количество!

Мармалад от Банани

Бананите се обелват, нарязват се на парчета и и се изсипват в неръждаема тенджера. Наръсват се със захарта и се заливат с вода колкото да ги покрие.

Мармалад от Банани

Слагат се на тих огън, като от време на време се разбъркват. Когато заврат, ако е необходимо огънят се намаля още, за да не пръска и се бърка непрекъснато до сгъстяването на мармалада. Пада голямо бъркане и е доста уморително – не е зле да имате наоколо някои да помага за бъркането!
Има и друг вариянт, за да намалите времетраенето на бъркането: когато бананите заврът ги извадете (отцедете) от сиропа. Оставете сиропа на огъня да ври около 15 минути, а през това време намачкайте бананите с вилица, след което ги върнете във врящия сироп. Добавете сока от лимони и портокали и бъркайте непрекъснато до сгъстяването на мармалада. Мармалада се разпределя (докато е горещ) в затоплени буркани. Бурканите се затварят и се обръщат върху капачките – оставят се така докато напълно изстинат.

Мармалад от Банани

Става много вкусен мармалад!!! може да се ползва за пълнеж на кифлички, рула или просто да си го намажете на филийка с хляб и масло!

Мармалад от Банани

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .