април 20

Кулуракя с Бира

Кулуракя с Бира

Какво означава „кулуракя“ обасних тук. Днешната рецепта е за страшно вкусни Кулуракия със сусам и бира. По Коледа ги опитах в моя близка – оказа се, че рецептата и била от Елена (която ми е съседка)… 🙂 Трябва да ви кажа, че след посещението ми при моята близка си тръгнах с рецепта в чантата и не мина много време да забъркам и аз  тестото 🙂

Кулуракя с БираПродуктите за тези курабийки са дадени (се земерват) с кутията от бира. Аз ги замерих по друг начин – прелях бирата в голяма чаша (халба) – в други чаши от същият вид замерих останалите продукти, като напълвах чашите с продукти до там до където беше нивото на бирата. За целта ще ви бъдат нужни 4 еднакви големи чаши (или буркани), които да са със съвместимост над 330 мл. Разбира се а реших да си претегля продуктите за улеснение при сладващата направа на кулуракята… Към днешна дата съм ги правила повече от 4-5 пъти.

Кулуракя с БираСтавот много куабии – единият път си играх да ги броя – 276 бр., (зависи с каква големина ще ги правите). Не се притеснявайте от бройката и си направете цяла доза, тъй като издържат много дълго (така казва Елена), но у нас това не може да се провери! 🙂

Необходими продукти:

Кулуракя с Бира

1 кутия бира от 330мл.

1 кутия от бира (300 гр.) захар

1 кутия от бира (330 мл.) олио

1 кутия от бира (330 мл.) напълнена до половината със вода, другата половина прясно изцеден портокалов сок

Аромат – ванилия –аз сложих настъргана кора от 1 портокал може да замените с лимонова кора или друг аромат по желание

Самонабухващо брашно (Self-Rising Flour) за меко тесто изразходвах 1580 гр. Ако не намерите в магазините готово вижте тук как да си го направите.

сусам за овалване на кулуракята – от 520 гр. остана малко – може би някъде около 50 гр.

Начин на приготвяне:

Най-напред се попарва сусама. Сложете го в цедка, и го залейте обилно с гореща вода. Оставете го да се отцеди от водата – не е нужно да съхне. После го сложете в голяма тавичка, поднос или друг съд, в който ще ви е удобно да овалвате кулуракята.

Кулуракя с Бира

Всички продукти за тестото се смесват в голяма купа. Замесва се меко тесто.

Кулуракя с Бира

Късат се парченца от които се оформят шнурчета малко по-дебли от молив нарязват се и…

Кулуракя с Бира

… се овалват в сусама. Нареждат се на малко разстояние в тавички и се пекътна средно силна фурна докато порозовеят. Единият път ги правих в ресторанта, на печката там пекох всички тави (6-7) на веднъж: нагрях фуната на 230°С, като сложих курабийту я намалих на 200°С със 100% сух въздух (DRY MAX) т.е. с вентилаор пекоха се за около 12 мин. изключих фурната и ги оставих в нея докато истине. Стават хрупкави като гризани!

Кулуракя с Бира

Другите пъти ги правих в къщи и пекох така: включих фурната със завихряне на въздуха на 230°С. Когато сложих кулуракята намалих на 210˚С. Фурната у дома не може да ги побере всички, затова пекох на два пъти. Когато се изпекоха, сместих всичките кулуракя в 4 тави върнах ги в изключената фурна, затворих вратата и ги оставих там, докато фурната изстине напълно. Като са само изпечени (без да се оставят да съхнат) са меки и много вкусни, а като се изсушат стават хрупкави и разкошни – убииствено разкошни!

Кулуракя с Бира

Елена сподели, че нейната фурна изстивала бързо и затова ги оставяла да съхнат за половин – 1 час (или по-малко проверяваите с по една бисквита) на 50 до 80°С.

Кулуракя с Бира

Да не пропусна да кажа, и това че веднъж направих половината от тестото на кулурякь и понеже ми писна да правя едни и същи курабии… го прибрах в хладилника (завих го с домакинско фолио и го сложих в наилонова чанта). След ден-два го извадих предварително да се отпусне на стайна температура и довърших приготвянето на кулуракята 🙂

Кулуракя с БираНепременно ги опитайте – няма да съжалявате!

Кулуракя с БираСъхранявам ги в пластмасова кофа с капак. Когато кулуракята свържат на дъното на кофата има доста отронен от кулуракята сусам – не го хвърляйте, с него и с добавка на още ядки може да си направите карамелизирани блокчета.

Кулуракя с Бира

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , , , , ,

5 COMMENTS :

 1. By Маргарита Василева on

  Живях една година в Гърция и много ме беше впечатлило как кафето се пиеше задължително с чаша вода и няколко подобни сладки, които много харесвах, но така и не успях да намеря рецепта за тях, докато бях там:) Сега благодарение на теб ще мога да си върна не само спомена за вкусът им, но и да зарадвам децата си. Благодаря ти Мария, че споделяш с нас! Много здраве и успехи желая на теб и цялото ти семейство през цялата 2012г. , а и за напред!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Маргарита радвам се, че си открила търсена от теб рецепта 🙂
   Благодарности за хубавите пожелания!

   Reply
 2. Pingback: ПОСТНИ БИСКВИТКИ | MAGY CLUB

Коментиране (Leave a Reply)