Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди

Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди Честита Коледа на всички!!!

Нека всички хора на земята изпълнят сърцата си с обич, която щедро да раздават на своите близки!

Здраве, берекет и много късмет!!!

Някои може да каже: „Уффф… пак Коледен Кейк“, обаче вече споменах за него в предният пост. Освен това курабийките и другите неща приготвени от мен за празниците тази година, могат да почакат (колко други неща чакат), а рецептите за Коледни Кейкове трябва да се публикува на време 🙂 Това е вторият Коледен Кейк, който правих тази година. Този е за Диди (моя приятелка). Тя  ми донесе всички продукти, включително глазурите и фигурките за украса и всичко стана много бързо. Така (или много подобно) изглеждат и купешките Коледни Кейкове. Само дето този е много по-вкусен 🙂 – така каза Диди! Донесе ми едно парче да го опитам и аз, защото е по-нова рецепта. Имах я записана от гръцкото издание на списание „Меню“ – авторката и е ΝΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ (Нина Теохароу). Тази рецепта не изисква никаква дълга пред-подготовка, както е при един от най-харесваните вариянти на този така ароматен и изпълнен със сладостта на сухите плодове кейк и чиято направа започва доста преди Коледа. Тази година Коледната еуфория нещо закъсня да доиде при мен и така се насочих към 2 нови по-бързи за направа рецепти, от чийто резултат останах много доволна!

Необходими продукти:

Това количество на продуктите се побира във форма с ø 22 см. аз съм ползвала форма с ø 26 см.

125 гр. глазирани череши (Glace Cherries) – разрязани на четири

50 гр. сухи кайсии – нарязани на малки парченца

700 гр. стафиди (приблизително по 225 гр. от 3-те вида: черни, обикновенни и т.нар. бели)

½ ч.ч. (около 100 гр.) бренди

50 гр. настъргана кора от лимон и портокал

50 гр. белени бадеми

50 гр. белени лешници

225 гр. краве масло (без сол) на стаина температура

+ краве масло за намазване на формата

220 гр. тъмно кафява захар (dark brown soft sugar)

4 яйца

1 ½ ч.ч. (гр.) брашно – аз ползвах самонабухващо брашно (Self-Rising Flour)

1 ч.л. mixed spice – това са смесени подправки. На опаковката на моито бурканче пише, че съдържа: карамфил, индийско орехче, джинджифил, кардамон, кимион, бахар, звездовиден анасон и кориандър

1 ч.л. канела

2 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Общият грамаж на сухите плодове и ядките в рецептата е 975 гр. Диди ми беше донесла кутийка със смес от нарязани различни сухи плодове, която по това време на годината се продава в кутии специално за направа на Коледен Кейк. Аз само допълних ядките и малко сухи плодове, за да достигна до нужният за рецептата грамаж. Сухите плодове се заливат с 1/3 от брендито. Разбъркват се добре, завиват се с домакинска кърпа и се оставят за няколко часа или една нощ. Ядките се нарязват на големи парчета. Стените и дъното на формата за печене се намазняват с меко масло. Ако тавата (формата) не е от незалепващо покритие стените и дъното трябва да се застелят с пекарска хартия. Маслото се разбива в миксера с настърганата кора от портокал и лимон, докато побелее и стане пухкав крем. Добавя е тъмно кафявата захар на части, като бъркането продължава докато се смесят добре. Яйцата се чупят в подходяща купа и леко се разбиват с вилица. Добавят се по малко на няколко части към маслото, като между всяко добавяне изчаквайте сместта да поеме добавеното яйце (става гладка) и след това добавите следващата доза от яйцата. Брашното се смесва с подправките и се добавя на части към яйчно-маслената смес, като НЕ се бърка с миксера, а с лъжица – според авторката на рецептата кейка ще стане по-пухкав така. Добавят се ядките и сухите плодове, които вече са поели брендито.  Получената смес се растила във предварително подготвената форма.

Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди За да не прегарят страните на кейка, ако нямате специялните Bake Even Strips може да направите следното: Стените на формата се обвива със плътна хартия, за да се прикрепи към тавата я завържете с  кана. Пече се в предварително затоплена фурна на 150°С за около 3 ½ часа. Аз проверявах с клечка дали е готово и пекох на 165°С за около 1 час и 45 минути. Ако видите, че кейка е придобил цвят на изпечено, но при проверката с клечката сте установил, че не е готов може да го покриете с алуминиево фолио. Когато кейка истине се пробожда с нож или вилица на няколко места и се сиропира леко с останалото бренди (аз това го пропуснах, че Дидка има малки деца в къщи). Правилно съхранене кейка издоржа спокойно 3 месеца

Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди Скъпи приятели желая на всички Щастлива Коледа и много весело посрещане на Новата 2011 Година! Аз тези дни ще съм доста ангажирана с гостите си и децата, така че е много вероятно да успея чак догодина да пиша отново! 🙂

Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди

Страхотна рецепта!!!

Last updated by .

12 thoughts on “Коледен Кейк (Christmas Cake) за Диди

  1. Честита нова година, Мими!
    Нека бъде здрава, успешна и изпълнена с много любов и доброта!
    Поздрави!

    1. Русанка, Честита да е Новата 2011 и за теб и семейството ти!
      Здраве, берекет и много обич ти желая!
      Прегръдки и от мен!

  2. Мария, както винаги прекрасен!
    Честита Нова година!
    Да е здрава, усмихната, успешна, изпълнена с любов и добрина!
    Прегръдки!

    1. Дани, благодаря ти!
      Честита да е Новата Година и на теб!
      И аз на свои ред ти желая много здраве, късмет и добри хора за приятели! Нека винаги има обич и разбирателство във твоя дом!
      Слънчеви прегръдки и от мен за теб 🙂

  3. Здравей Миме! Много се извинявам че отново ти досаждам, но от доста време търся mixed spice и не мога да го открия. Един от продавачите в единствения ни магазин за подправки който е в града, ми каза че едва ли ще открия в бг такава подправка и го е виждал само в чужбина 🙁 Имаш ли представа дали не мога сама да си направя този микс, да сложа по равни грамове от изброените подправки? Или те може би не са по равно? Искаше ми се да пробвам този разкош за коледа 🙂
    Лека вечер!

    1. Привет, Сонче и не се притеснявай – съвсем не ми досаждаш! 🙂
      Аз си купувам този микс готов, виж в този пост съм записала какво пише на етикета. Никога не съм се замисляла за приготвянето на този микс, защото го има на всякъде, макар че от друга страна, то и съставките от които е направена подправката, също ги имам в шкафа си 🙂
      Сега като попита обаче се поразрових из нета, за да видя все пак в какво съотношение се смесват отделните съставки. Въпреки, че ако питаш мен аз бих ги смесила според предпочитанията си. Искам да кажа, че има подправки, които не са ми любими обаче не ги пренебрегвам – карамфила например. Лично аз не бих го сложила в равно количество с останалите подправки!
      Трябва само да напишеш Mixed Spice и излизат доста рецепти, ако не владееш английски може да си ги преведеш с гогъл преводача. Записах една от рецептите – ето я:

      4 tsp cinnamon – 4 ч.л. канела
      2 tsp coriander – 2 ч.л. сориандър
      1 tsp allspice – 1 ч.л. бахар
      1/2 tsp nutmeg – 1/2 ч.л. индйско орехче
      1/2 tsp ginger – 1/2 ч.л. джинджифил
      1/4 tsp cloves – (/4 ч.л. карамфил

      Както виждаш в нея подправките малко се различават, от тези които се съдържат в моето пакетче (говора за линка по.горе), но няма да е проблем според мен да включиш подправките, които на теб най ти допадат!

      Поздрави!

  4. Аз продължавам да търся, надявам се да го открия, но ако не ще си направя сама. Притеснението ми е че аз от месец, откакто ти видях блога, се запалих отново по сладкарството и нямам любими подправки 🙂 Като правих ароматните меденки тогава за първи път ползвах карамфил и миришеше ужасно, но като се смеси с другите подправки се получава невероятно ухание. Затова те попитах тук 🙂 Ще си направя това което си писала, но ще премахна бахара защото не ми се струва много сладкарска подправка:)
    Желая ти приятен ден !

    1. Сонче, ако имаш път към големите градове със сигурност може да се намери! От друга страна обаче, съставките са такива, които може да се намерят лесно! Прегледай и други рецепти в нета, ако желаеш!
      Не те съветвам да изключваш бахара, много добре се съчетава с останалите подправки – той си е коледна миризма! Мисля си, че просто трябва да се дистанцираш от това да мислиш постоянно кое е за сладкиши и кое за манджи! Тези ограничения на практика не съществуват! Днес се срещат какви ли не комбинации, които звучат необичайно, защото ни е наложено, че е необичайно, но ако спреш да мислиш за това и опиташ – откиваш нови светове!

      Хубава вечер и прекрасно утре от мен!

  5. Здравей 🙂 Подправката вече е готова и чака в едно бурканче да я използвам 🙂 Сега имам ново питане! Това отгоре кекса глазура ли е? И ако е, по рецепта от блога ли е? Мерси предварително!
    И между другото да питам нещо което е от друга рецепта. Правих Пудинг с Карамел и Банани / Πουτίγκα με καραμέλα και μπανάνες, за два дни го правих три пъти, много е вкусен! Но пандишпана ми не се намокри, стоеше си сух, като кекс. Къде бъркам? И двата пъти го правих с различна марка крем карамел на прах..
    Хубава вечер!

    1. Сонче, радвам се че си направила подправката 🙂
      Рецептата за глазурата не съм я включила в поста, тъй като украсата може да бъде различна…
      Аз съм покрила кейка с тънък слой мармалад от праскови и съм нанесла бадемово покритие (смелени бадеми, пудра захар и вода от портокалов цвят). върху него е глазурата (айсинг) която е от пудра захар, белтък и лимонов сок.

      За крем карамела с бананите – у дома го обожаваме!. Мисля си първо да видиш не само какъв грамаж е опаковката на крема който ползваш, а да видиш с какво количество прясно мляко се разтваря – същото като в моята рецепта ли е? Ако количеството на крема е същото, то другото, което мога да предположа е това, блата ти не е бил равномерно сиропиран с крем карамела. Трябва да го сиропираш с голяма лъжица не просто да излееш крем карамела в тавата. Това са моите предположения, за друго не се сещам! Дано са били от полза!

      Хубава вечер от мен!

  6. Ох като го видях направо слюнки ми потекоха…направо чудесен!
    Може ли да те помоля да намериш някоя лесна рецепта за мен-обожавам парфе….
    Но винаги са някакви засукани и ми става лошо докато ги направя.
    Благодаря предварително!

    1. Мери, мисля че имам няколко готови рецепти за парфе, но трябва да си върна обратно компа от ремонта… Няма нищо сложно и връткаво по приготвянето му – пандишпан за основа и желирана подсладена сметана…
      Много добре се съчетава с плодове!
      Ще покажа нещичко и от мен – надявам се скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: