Козуначена Торта с Карамелен Крем

Козуначена Торта с Карамелен КремВ къщи обикновенно не остава много козунак, а като се случи да остане го правя по една рецепта която имам за пудинг с кроасани, замествайки кроасаните с филийки козунак. За това реших (за да ми е сигурна работата), тази година да си направя един кръгъл козунак, специално за направата на тази торта.

Козуначена Торта с Карамелен КремПравим една домашна торта с този карамелен крем и много ми се щеше да го съчетая с козунак! Речено – сторено!!! Получи се хубава домашна тортичка!

Козуначена Торта с Карамелен Крем

Забележка: Имайте в предвид, че съм ползвала пресен козунак – душичка, не остарял или сух. При мен тортата се получи добре, без да съм сиропирала, ако обаче обичате по-сочни торти или ако ползвате по-сух или пък стар козунак е добре да сиропирате със захарен сироп или подсладено прясно мляко.

Необходими продукти:Козуначена Торта с Карамелен Кремкръгъл козунак с бадеми и стафиди ( 26 см.) –или козунак нарязан на филийки

За карамеленият крем:

1500 мл. прясно мляко

9 супени лъжици захар за карамел

+ още захар на вкус при мен – 7 супени лъжици – просто опитайте крема и ако е нужно добавете повече или по-малко захар, ако ще сиропирате козунака, не прекалявайте със захарта в крема.

9 супени лъжици брашно

4 яйца

ванилия

За глазурата:

360 гр. от домашния карамелен крем

200 гр. меко краве масло

2 кафени чашки (или 106 гр.) пудра захар

ванилия

За украса:

150 гр. бадеми от които отделих 20-тина бадеми за бордюр останалите смелих

Начин на приготвяне:

Карамелизирайте 9 с.л. захар. Залейте ги с прясното мляко и оставете карамела да се разтопи, като от време на време разбърквате. Замерете 9 супени лъжици брашно и ги смесете в подходящ съд с вода, колкото да се получи радка, гладка каша. Добавете яйцата и разбиите отново. Тенджерата с карамеленото мляко са слага на котлона, ако е останал някакъв карамел по дъното, ще се разтвори със затоплянето на млякото. Когато млякото се стопли, но преди да е завряло се добавя яйчно-брашнената смес. Крема се сварява при непрекъснато бъркане и се ароматизира с ванилия. В подходящ съд се отделя около 360гр. от него за глазурата. Когато изстине се завива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника.

Козуначена Торта с Карамелен КремКозунака съм го разрязала на 2 блата. Всякакъв друг козунак може да се нареже на филийки и с тях да се оформят 2 или 3 блата на тортата. Не забравяйте да сиропирате, ако козунака не е пресен! На дъното на откопчваща се тортена форма се сипва малко от крема, колкото да се покрие дъното. Слага се първия козуначен блат, покрива се с горещ крем. Веднага след него слагаме 2-рият блат с кората на долу и се покрива с останалият крем. Когато тортата се охлади се прибира в хладилника за поне 6-7 часа.

Козуначена Торта с Карамелен КремПриготвяне на глазурата:

Предварително извадете от хладилника отделеният карамелен крем, за да стане на стайна температура. Ако крема е хванал коричка, а отстраняваме внимателно с лъжица. Маслото се разбива със пудрата захар на пухкав крем и към него се добавя на порции карамеленият крем. Разбърква се добре и се ароматизира с ванилия. Тортата се изважда от формата и се намазва обилно отстрани и отгоре с този крем. „Облицова” се със смелени бадеми.

Козуначена Торта с Карамелен КремАз забучени цели бадеми по целият бордюр на тортата и украсих с тези плевели – да тези фуниики са вид плевели които се подвизават в градината ни с дръвчета! Възползвам се от красивият им външен вид преди да изчезнат безследно, след обработката на земята :) 

Козуначена Торта с Карамелен КремТортата става по-хубава след първите 24-часа, защото тогава поема добре от крема. Много приятна комбинация се получи между специвичният козуначен вкус и този на карамеления крем! Ето, че доиде време за едно парче за финал.Козуначена Торта с Карамелен Крем

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .