октомври 25

Как се правят Черни Маслини в Саламура

Как се правят Черни Маслини в СаламураТова е стандартният начин, по който се приготвят маслините – в саламура! И след като вече показах Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура и Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини е ред и на тези 🙂 

Как се правят Черни Маслини в Саламура

Днес обаче, за разлика от другите две рецепти няма грамажи и съотношение на сол, вода и маслини. На мен лично ми беше много забавно и интересно, когато за пръв път видях как се приготвя саламура по начина описан по-долу.

Необходими продукти:

прясно набрани черни маслини

едра сол

вода

едно прясно кокоше яйце – трябва да е снесено от кокошката в деня в който приготвяте саламурата. Ако няма как да се снабдите с такова яйце, по-добре да не правите саламурата по този начин, а да потърсите рецепта в грамажи и съотношение на солта и водата.

Начин на приготвяне:

Измийте маслините обилно с вода и ги оставете да покиснат във вода, докато приготвите саламурата. Количеството на саламурата, което ще приготвите зависи от количеството на маслините. Преценям го на око, пък ако остане саламура я хвърлям -не е голяма загуба 🙂 Например: за 2 кофи пълни с маслини, приготвам една кофа със саламура. В кофа или друг подходящ съд се налива приблизителното нужно количество вода. В нея се сипва сол – на око. Ако се притеснявате, че може да прекалите със солта, сипвайте по малко сол на порции. Водата се разбърква докато солта се стопи. Тогава в солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор на солеността на водата. Яйцето ще ви покаже кога саламурата е готова. Ако водата не е достатъчно солена то потъва на дъното на кофата (2). Това означава, че трябва да добавите още сол. Ще видите, че след всяко добавяне на сол, яйцето започва да изплува на горе. Добавяйте сол и изчаквайте да се разтвори, преди да добавите още, докато яйцето изплува на повърхността и се задържа там без да потъва – тогава саламурата е готова. Яйцето се изважда и може да се ползва за приготвяне на нещо. Измитите маслини се разпределят в кофи и се заливат със саламура. Притискат се с чиния, за да не изплуват на повърхността и се захлупват.  

Как се правят Черни Маслини в СаламураСлед около месец маслините могат да се консумират. Не пробвайте тази рецепта за саламура, ако не може да се снабдите с прясно яйце, защото няма да се получи – от опит го знам! Още помня как мъжът ми си умираше от смах като ме видя да пускам купешко яйце в кофата със саламурата. Помня че маслините тогава ми се получиха малко безсолни и въпреки, че в началото ставаха за ядене, в последствие се разкапаха и ги изхвърлих. Ако солта е била в повече в една маслинена саламура, винаги може да киснете маслините във вода преди да ги ядете, за да се обезсолят. Ако обаче солта не е била достатъчна, маслините няма да са вкусни  и много бързо ще се развалят. Този начин за приготвяне на саламура се смята за най-добър – сигурно ви се е случвало да солите ястие и то да си остава безсолно, или да не сложите много сол, а да се получи прекалено солено… това е така, защото различните партиди сол са с различна сила. Ако една година сте направили 10 килограма маслини с 1 килограм сол, то на следващата година е възможно за същото количество маслини да изразходвате повече, доста повече сол.

Как се правят Черни Маслини в Саламура

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, ,

11 COMMENTS :

 1. Pingback: Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини | My Cooking Book Blog

 2. Pingback: Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура | My Cooking Book Blog

 3. By Dani on

  Много апетитни са тази маслини 🙂
  Така се прави саламура за солена риба!
  Поздрави, Мария и хубава вечер!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Дани, маслинките са много харесвани у дома, и ги използваме доста. Домашното винаги е по-сладко – знаеш!
   Нямах дея, че така се прави саламура за риба! Аз лично много се впечатлих от тази технология, когато за пръв видях свекърва си да приготвя саламура по този начи 🙂

   Поздрави и от мен!

   Reply
 4. By Дебелана on

  Сега ни разкажи и как се правят любимите ми мариновани маслини, от онея леко розовите с острото връхче, където накиселяват?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Дебелана, привет!
   И аз харесвам киселите маслини!
   Правят се на принципа на киселите краставички! Тук за направата им се ползва сорт маслини, които са много големи (като сливи), берът се зелени или като започнат леко да променят цвета си!
   Розовеещи маслини все още не съм срещала… веднъж преди 5-6 години видях бели маслини – наш племенник, беше намерил огромно дарво с такива навътре в гората и беше очупил цял клон, за да ни ги покаже – много бяха интересни!

   Тази година не съм правила кисели маслини, но догодина, ако спретна ще покажа приготвянето им!

   Reply
 5. By mitsopoulou mima on

  Ами тези маслини не са ли горчиви ?Ние първо ги слагаме във вода и се сменя водата почти всеки ден 20дни и после ги слагаме в саламура и заливаме с олио(ЗЕХТИН)

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Предполагам, че различните начини на приготвяне на маслини, са свързани с разновидността от сортове и региона (населеното място).
   Зелените маслини, които се приготвят от същият сорт традиционна Кипърска маслина се киснат във вода, която се сменя ежедневно в продължение на няколко дни…
   До сега не бях чувала, за вариант при който маслините се киснат толкова дълго във вода…
   Маслините приготвени по този начин (който съм описала) не са горчиви, когато узреят в саламурата или солта.
   Горчиви са само ако започнат да се консумират преди да са отлежали в солта или саламурата. Лично аз (въпреки че си правим собствен зехтин), намирам за голямо разхищение това да се слагат маслините в зехтин, макар че той ги запазва много добре. Обичам като си извадя купичка маслини от саламурата, да ги измия и да ги залея със зехтин – стават по вкусни и се запазват добре, не засъхват, докато свърши изваденото от саламурата количество!

   Reply
 6. By Suzana on

  От години живея на остров Крит. Тук май поради голямата горещина гърците са доста мързеливи и правят всичко по най-лесния, но и вкусен начин. Няма нужда да се прави саламура. Маслините се киснат 2-3 дена във вода, като отвреме-навреме се разбъркват, за да излезе горчилката. След това водата се изхвърля и в подходящ съд се редят ред сол, ред маслини, пак ред сол, ред маслини и т.н. без никаква вода. Маслините сами си пускат водата. През 2-3 дена се разбъркват. Така трябва да престоят най-малко 3 седмици, след което са годни за консумиране. Не се вадят от самополучилата се саламура. Преди сервиране се премиват, за да не са много солени. За да се получи още един вид маслини, може една част от тях да се извади, да се поставят изцедени в буркан с 1-2 лъж. оцет за вкус и да се покрият със зехтин. По този начин си остават по-месести и сочни. След като се изядат маслините ако остане зехтин, той може да се ползва за салати и готвене, така че загуби няма.

  Reply
   1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

    Привет Сузана и добре дошла с мнение по въпроса!
    Още в началото на поста ми има линк, водещ към друга статия, в която се описва и технологията на приготвяне на маслини, чрез осоляване, без саламура – така както обясняваш и ти.
    Как точно ще се приготвят маслините има значение за крайния резултат. Т.е. ако едни и същи маслини се приготвят със осоляване, или в саламура, резултата няма да е еднакъв, а на всеки се харесват различни неща. 🙂 В саламурата е класика.
    Лично аз харесвам как стават тези които се правят само със сол и правя и така, но не пренебрегвам и саламурата – не е толкова трудоемко за мен – напротив дори!
    Благодаря ти за споделения опит!
    Поздрав най-сърдечен!.

    Reply

Коментиране (Leave a Reply)