октомври 24

Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура

Как се правят Солени Черни Маслини без СаламураМного харесвам маслините приготвени по този начин. Особенно когато са били сушени за няколко дни преди да се осолят – страхотни стават! Кожата им се набръчква, а вкусът, след като се обработят е невероятен – с такива набръчкани маслини е правена тази салата

Всичко което ви е необходимо:

1 кг. прясно набрани черни маслини

100 – 150 гр. едра сол

пластмасова кофа с капак, който се затваря плътно – в нея ще се приготвят и съхранят маслините

Начин на приготвяне:

Ако искате маслините да станат набръчкани, трябва да ги разстелите на слънце върху парче платно и да ги оставите за няколко дни да изсъхнат. Ако ли не директно ги обработвате по следният начин: Пригответе си кофа (съответно кофи, ако правите големи количества), които се захлупват добре с капак. Притеглете маслините и си пригответе нужното количество сол – на всеки 10 килограма маслини се слага 1 до 1.5 кг. сол. Маслините се измиват обилно, под течаща вода, в няколко води. 

Как се правят Солени Черни Маслини без СаламураИзмитете маслини се изваждат от водата, без да се оставят да се отцедят от нея – трябва да са мокри, за да може солта да полепне по тях. Ако правите по-голямо количество, просто не изхвърляйте последната вода или си пригответе подходящ съд с вода, в които да мокрите маслините, преди да ги редите в кофите. Ако се притеснявате, че няма да можете да разпределите равномерно солта и маслините може да направите така: Намерете накакъв съд които пълен до горе да побира 250 гр. маслини и друг които пълен до горе да побира 35-45 гр. сол – тогава ще е лесно. Извадете част от маслините от водата, отръскайте излишната и ги сложете на дъното на кофата, поръсете с част от солта. След това извадете от водата друга част маслини, отръскайте ги от излишната вода и ги разпределете на втори ред в кофата. Поръсете със сол и продължете така докато свършат продуктите или кофата се понапълни. Завършва се със сол. Помнете кофата не трябва да се пълни до горе, оставете да има разстояние поне 3-4 пръста под ръба.   

Как се правят Солени Черни Маслини без СаламураКофата се захлупва плътно с капак и без да се разклаща изобщо се оставя някъде за 7 дни, без да се премества или клати изобщо. Когато солта остане за 7 дни върху маслините ги „изпича“. След седмият ден започвате да разбърквате маслините в кофата, чрез разклащане. Кофата не се отваря, прави се движение подобно на това, което се прави при обръщането на палачинка в тиган 🙂 Затова е нужно, в кофата където сте нареждали маслините да сте оставили място, а не да е напълнена до горе. Маслините се размесват така по 3-4 пъти дневно за около 1 месец. Солта ще се разтопи, маслините ще пуснат и малко вода. Това разклащане се прави, за да може солената вода да облива периодично маслините и да ги поддържа в добро състояние. Обикновенно след месец са готови за консумация, лесно е да разберете – просто опитвате една маслина от кофата. След като маслините са „узрели“ (са готови за консумация), трабва да продължите да ги разклащате периодично, за да се запазят в добро състояние за по-дълго. Този начин за приготвяне на маслини е доста ангажиращ с цялата тази нужда от разклащане, но пък маслините стават много вкусни. За да не се разклащат, след като са узрели, могат да се залеят с маслиново олио, но дори и да не си го купувате, това си е чисто разхищение според мен.

Вижте тук Как се правят Черни Маслини в Саламура, а тук Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:,

4 COMMENTS :

 1. Pingback: Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени Маслини | My Cooking Book Blog

 2. Pingback: Как се правят Черни Маслини в Саламура | My Cooking Book Blog

 3. By G on

  za parvi pat hte pravia maslini v domahni uslovia i hte vi polzvam reseptite dano se poluhtat
  blagodaria za poleznite saveti

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Много харесвам маслините приготвени по-този начин! Най-важното при тази рецепта е да се спази това за 7 дни да останат захлупени и неподвижни, а след това добре да се разтмесват (разтръскват в кофата), така сока който се е отделил от тях докато са стояли със солта ги облива и маринова. Размесването е малко ангажиращо и за мен неприятно (карам мъжът ми да го прави) като му напомням ежедневно по не 1-2 пъти, но крайният резултата си заслужава!

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)