октомври 17

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тестоДа поднесеш мъничко бижу във захарна кутийка, върху подложка от вкусна торта е прекрасно изживяване!!! Много е хубаво да видиш изненадата и одобрението в очите на този на когото го подаряваш! Такъв подарък е нещо, което се запомня не толкова заради тортата, а заради факта, че е нещо създадено с любов за специален човек!!!

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Днес ще ви покажа как се прави тази сравнително лесна кутийка. Захарното тесто, което съм използвала е това Парено Захарно Тесто за Украса и Покриване на Торти (от Наталина) – може да прочетете и научите за направата и качествата му, ако желаете да ползвате същото.

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Всичко необходимо за направата на кутийката:
захарно тесто
нож

разбит с вилица яйчен белтък за „залепване“ на отделните части
малка формичка (за курабии) – цветенце
(или друга по ваше желание)
Моята формичка е с диаметър почти 4 см. Ако ползвате различна по големина формичка ще се променят съответно и размерите на лентичката която се реже за оформяне на стените на кутийката.
Ето я моята формичката:

Начин на приготвяне:
Малко захарно тесто се разточва (не много на тънко) върху наръсена с пудра захар повърхност. С формичката се изрязват 2 „цветенца“ – едното ще послужи за основа на кутийката, а другото за капаче.

Изрязва се и една лента с ширина 3.5 см. и дължина около 16 см. Дължината в последствие се корегира – мери се по основата на кутийката и излишното се отрязва.

Лентичката (с дължина според основата на кутийката)
се свива на кръг . Обозначава се точният (нужният) размер. Трябва да се има в предвид да се
остави съвсем мъничко повече от необходимата дължина, за да може да се застъпят двата края на лентичката и да се „слепят“ стабиилно. Единият край се намазва с белтък (с помоща на малка четка – за рисуване например) и се покрива с другият край. Притиска се леко с пръсти да се споят двата края (и до колкото е възможно) да се заличи мястото където сме ги застъпили. Ринга, които всъщност е стените на кутийката ни, е готов! Следва да го „залепим“ към основата. За целта намазваме с белтък едната му страна и я прикрепяме внимателно към основата. Оставя се да изсъхне.
Добре е да се провери дали, това което ще се слага в кутийката стои добре в нея и ако е нужна корекция да се направи преди захарното тес
то да е изсъхнало.

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

В моя случай за подарък бях предвидила малко отварящо се сребърно сърчице. Когато го сложих в кутийката, се оказа, че е твърде дълбока, за него (вижда се на снимката), а не исках да намалям височината на самата кутийка, затова направих следното….

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Свих малко топче от захарното тесто и го сложих на дъното на кутийката – така се получи двоино дъно. С пръсти го натиснах да прилепне добре и да се заглади повърхноста му. Застлах дъното с перца в нюанса на кутийката. Едно перце закрепих и на капачето.

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Оставих кутийката на чинийка да си съхне, докато и дойде времето да се поставя върху тортата. В деня когато правих тортата, поставих кутийката върху нея, колкото да направя снимките за блога и после я върнах обратно. Тортата отиде в хладилника до следващият ден, а кутийката в чинийката на стайна температура. От опит знам, че ако тортата се украси и се прибере в хладилника е много вероятно захарното тесто да се размекне от влагата в хладилника – така че за най-сигурно я прикрепете към тортата непосредствено преди подаряването (поднасянето) и.

Как се прави Кутийка за Бижута от Захарно тесто

Това беше! Лесно е, а е така ефектно!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:

19 COMMENTS :

 1. By DSdiva on

  Ех, че прелест, Мария, а и както обичам синичко, бижута…очи не мога да откъсна!
  Поздравления!

  Reply
 2. By Vania Georgieva on

  Ооо, това е много впечатляващо! Поздрави за идеята и реализацията! Със сигурност си зарадвал някого мнооого!

  Reply
 3. By Dani on

  Мария, златни ръце имаш 🙂
  Страхотна идея!
  Сърдечни прегръдки!

  Reply
 4. By Maria Miteva-Christou on

  Ей,че ме радвате – много сте готини!
  Сърдечен поздрав и прегръдки от мен!

  Reply
 5. By di_ani on

  Мария,
  Очарователно бижу си направила – много нежно и фино! Права си, че му е нужно внимание и любов!
  Поздравления за идеята и прецизната изработка, Диана

  Reply
 6. By Lulu on

  Много оригинална и сравнително лесна за изпълнение идея. Обичам такива неща! Поздравления!

  Reply
 7. By Maria Miteva-Christou on

  Благодаря ти Лулу!
  Поздрави и най-сърдечни и от мен!

  Reply
 8. By pep-4o on

  Много хубав подарък и хубава изработка, Мария!
  И изобщо последните ти торти са все красиви!

  Reply
 9. By Maria Miteva-Christou on

  Пепи, много ти благодаря!
  От щтракане с фотоапарата май се понаучих да правя снимки та затова изглеждат по-красиви :)))
  Слънце във душата и уютна есен!

  Reply
 10. By traiana7 on

  Всичко е страхотно, но връзката към парено тесто на наталина не се отваря. Бих искала да видя как се прави. Благодаря предварително!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Траяна!
   Оправих линка. Ако срещнеш други такива не работещи линкове просто търси рецептата с търсачката на сайта!

   Аз днес пак го правих това тесто, за да покрия една калинка за утре 🙂
   Много е бързо и лесно!

   Reply
 11. By Ваня on

  Здравей,
  Тортата е прекрасна! Искам да те попитам правих парено захарно тесто но трудно го прекрепих към тортата късашесе защо така ? И как се рисуват самите фигурки върху тортата първоначално или после предполагам върху самата торта!? Благодаря предварително за отговора!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Ваня!
   Принципно пареното захарно тесто, не е толкова еластично като захарните теста (фондан), които са с глюкоза и желатин. Аз обикновенно като покривам торта ги разточвам върху прозрачно домакинско фолио или върху пекарска хартия – така го пренасям върху тортата! Възможно е да е трябвамо още малко захар… знам ли, така без да виждам и без да мога да го пипна е трудно да преценя. Не на последно място остава и това къкво е било качествот на ползваните продукти!

   С практиката сама ще усетиш този вид теста! Успех!

   Reply
 12. By Ваня on

  Здравей, благодаря ти много за вниманието! Незнам дали те попитах и затова как се рисува в страни на тортата после ли се залепят фигурите или се рисуват после върху тортата? Колко тънко трябва да е разточено тестото преди да се постави върху тортата ? Може би захарта ми беше по едра затова така се получи.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Ваня, здравей и от тук!
   Да беше ме попетала за рисуване, ама на тая торта няма нищо нарисувано и не можах да разбера какво точно имаш в предвид?!
   Марципан Варна принципно не се разточва много на тънко, за да не се къса. Според мен ако е разточен на 3-4 мм. е добре. Намери поста за това как се прави каренцето и за самата торта – всичко е обяснено подробно и е придружено със снимки.
   Успех!

   Reply
 13. By Кутийка за бижута on

  Благодаря, че споделяш опита и тази красота с нас! Обезателно ще пробвам да направя подобна кутийка и аз, въпреки, че се съмнявам да успея да я направя толкова прекрасна 🙂

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)