октомври 19

Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно Тесто

Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно тесто

Тук ще покажа как съм покрила тортата с Парено Захарно тесто и как съм я украсила като застлан(а) поднос или масичка – на кой на каквото му прилича…
Ако искате да направите подобна украса ще ви е нужно следното:

Как се прави Каренце от Захарно тесто

Wilton Fondant Decorative Punch Set (на горната снимка, най-горе в ляво) С еднин от шаблоните на този инструмент съм изрязала орнаментите на „каренцето“. Ако нямате такъв комплект може да използвате някоя миниатюрна формичка или да пригодите нещо, с което да направите отворите „тип рязана бродерия“. Отпечатъците около тях може да се направят ръчно с помоща на клечка за зъби например или нещо друго – въпрос на фантазия и изобретателност.

Wilton Ribbon Cutter/Embosser Set (на горната снимка най-горе в дясно) Този инструмент може да се нагласи да реже еднакви по ширина ивици – това много улеснява и спестява време при направа на торта. С него може да се режат както прави ивици така и такива с вълнообразни и други краища. Ако не разполагате с такъв инструмент, може просто използвате обикновенна резачка за тесто (като тази на горната снимка, която е долу в дясно) тогава ще ви е нужен шаблон (виж по-надолу), който да налагате върху тестото и с резачката да изрязвате около него.

Wilton Rolling Pin (на горната снимка, долу в средата) – това е малка пластмасова точилка със заоблени краища

Парено Захарно тесто (на горната снимка, долу в ляво) или Wilton Rolled
Fondant (фондан)
или друго захарно тесто по ваше желание. Нужно е захарно тесто оцветено в два цвята – при мен цветовете са синьо и естественият цвят на  Парено Захарно тесто, които бих нарекла телесен (натюрел) цвят 🙂
За получаване на този син цвят съм ползвала гелови бои на Wilton в два нюанса на синьото – Royal Blue и Sky Blue

Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно тест

Шаблон за изрязване на отделните парченца на каренцето:
Може да си го направите като измерите диаметъра на готовата торта и разчертаете на лист или картон кръг със същият диаметър (на долната снимка се вижда моят шаблон). Полученият кръг се разделя на толкова парчета, колкото части желаете да е „захарното каренце“. В случая аз съм го разделила на 6 равни части.
На снимката (долу в дясно) се вижда как в широката част на едното от парчетата (там където е бил края на разчертаният кръг) съм оформила триъгълник – може да се направи и някаква друга форма (заоблена или нещо нестандартно) – въпрос на предпочитание. Та това ще е крайчето на каренцето. Дължината му се съобразява с височината на тортата и с това до колко искаме тя да е покрита със захарното каре.

Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно тесто

След като шаблонът ви е готов и сте оцветитили захарното тесто желаните от вас цветове, може да пристъпите към направата на този проект. В случая аз съм покрила основата на чиния за торта с пласт захарно тесто в синьо.
Част от тестото се разточва се върху наръсена с пудра захар повърхност. Пренася се върху чинията (или подложката за торта) и се изрязва излишното. Чинията ми е с диаметър 25 см. С малката точилка се заглаждат отрязаните крайчета. Понеже не бях сигурна дали ще ми стигне тестото реших да изрежа средата на подложката (там където ще стои тортата). Оставих около 1-2 см. в повече за да не стане така, че някъде да се вижда от страни на тортата, че е отрязано.

Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно тест

Следва покриването на тортата със Парено Захарно тесто: Тортата се отделя от стените на тортената форма, като се прекара нож по цялата и окръжност. Тортеният ринг се откопчва и тортата се изважда от формата. Върху наръсена с пудра захар повърхност се разточва на лист неоцветеното Парено Захарно тесто. Диаметърът на разточеният лист трябва да е по-голям от диаметъра на самата торта и височината на стените и. За по-лесно пренасяне върху тортата препоръчвам да се разточва върху прозрачно домакинско фолио (Cling Film). Тортата се покрива и заглажда, а излишното тесто се изрязва с остър нож и крайчетата се подвиват под тортата. Пренася се в центъра на приготвената подложка (чиния за поднасяне).

Как се прави Каренце от Захарно тесто

Направила съм бордюр от синя лента по окръжноста на тортата. И той е с „рязана бродерия“ 🙂

Как се прави Каренце от Захарно тестоС помоща на шаблона се изрязват шесте части на каренцето. Триъгълното крайче на карето, което ще е извън диаметъра на тортата се реже вълнообразно. Прави се и „рязаната бродерия“.

Как се прави Каренце от Захарно тестоВсички парченца се нареждат върху тортата. При мен се получи растояние между парченцата, което ми се щеше за залича… Така поставих по една ивичка от миниатюрни цветенца там където се срещат по две отделните парчета. Средата остана празна – там поставих (преди да поднеса на рожденничката) Захарната Кутийка за Бижута, в която удобно си лежеше сред перца подаръкът и.

Как се прави Каренце от Захарно тесто


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:

14 COMMENTS :

 1. By Maria Miteva-Christou on

  Than you Casey!
  It`s nice to see you here!
  It took me more time to write the post 🙂

  Reply
 2. By ellyganova on

  Мими, много изискана торта!
  Имаш страхотни "тортени джаджи". Аз все не се решавам да си поръчам…
  Връщам се да прочета какво друго си написала за тази торта.
  Поздрави :))

  Reply
 3. By Maria Miteva-Christou on

  Ели благодаря ти!
  Радвам се, че ти е харесала!
  "Тортените джаджи" ми спестяват много време и нерви, и като се има в предвид, че съм в непрекъсната надпревара с времето много се радвам, че си понакупих всякакви такива…
  До преди 1- 2 години нямах нищо специално – все подръчни материали и приспособени такива, също ползвах "джаджите" на един комплект за пластелин на децата (веднага си го присвоих преди да упеят да го зърнат – връчих им само пластелина 🙂
  Обаче реших, че след като ми харесва да правя сладки неща и да радвам семейството и приятелите си, си заслужава да ги правя по-по лесния начин – с помоща на разни инструметни…
  Ако ти харесва (а аз знам, че ти харесва) не се чуди, поръчай си това-онова, пък и не е нужно да си купуваш всичко на веднъж – малко по малко, аз така правя!
  Прегръдки за теб и малката принцеса!

  Reply
 4. By fedora on

  Еха… чудесна декорация, Мери!
  Както винаги си на гребена на вълната 🙂
  И аз се присъединявам към Ели, много джаджи, искам и аз :))

  Хубав ден 🙂

  Reply
 5. By Dimitrana S. on

  Хей.. много сладко 😀
  Парено захарно тесто? – а какво не умееш да правиш?

  Мария.. тъкмо ме подсещаш, че отдавна не съм правила тортичка.. 🙂

  До скоро!

  С поздрави и най-добри пожелания!

  Reply
 6. By Maria Miteva-Christou on

  Здравей, Дими!
  Усмихна ме 🙂
  Сигурно има много неща, които не умея да правя… Но пък и съм достатъчно щура да вярвам (не само за себе си), че няма невъзможни неща – трябва само да не се страхуваш да опиташ!
  Ооо, ще чакам с нетърпение да видя ново торте от теб!
  Слънчеви поздрави и уютни есенни дни!

  Reply
 7. By Maria Miteva-Christou on

  Ина… 🙂
  Винаги си така положителна и все ме усмихваш с начина по които пишеш коментарите си!
  За джаджите казахме – пълен напред! 🙂
  Инче, много топлина и уют ти желая!

  Reply
 8. By di_ani on

  Мария,
  възхищавам се въображението и търпението ти. Много идейно и прецизно изпълнение, и със здраве и вдъхновение да ползваш новите си придобивки.
  Поздрав и много усмивки, Диана

  Reply
 9. By Maria Miteva-Christou on

  Диди, много ти благодаря!!!
  Много слънчеви усмивки от мен!

  Reply
 10. By Михаела on

  Здравейте! Страшно се радвам, че попаднах тук има страхотни неща, които ще пробвам, но още преди да съм започнала имам въпрос: в какво състояние трябва да е белтъкът , за да се залепи кутийката добре? Предполагам, че не е проблем да е в по-големи размери, понеже искам да сложа мъфини в нея за подарък. Също така не ми става ясно от рецептата за пареното тесто на кой етап трябва да оцветя тестото, ако искам да е в различни цветове? Благодаря за отговорите предварително и простете за въпросите на една съвсем начинаеща. 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет, Михаела,

   Белтъка го ползвам така както си е – може леко да се разбие с вилица за да се наруши целостта му!

   Тестото се оцветява по желание в различни цветове котато вече е готово.
   Ако желаеш да е един цвят може да сложиш боята и във водата за направата на пареното тесто.

   Поздрави!

   Reply
 11. Pingback: Торта с Кисело мляко Крем сирене и Къпини | My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)