Виненки

ВиненкиРецептата ми е от мама. Тези курабии се правят с машинка за мелене на месо като се маха решетката и (ножът си остава) и на нейно място се  поставя приставката за оформяне на курабии. Тя има 4 различни отвора. Със всеки един от отворите може да се оформят различни по форма курабийки – въпрос на предпочитание.

Машинка за мелене на тесто с представки за курабийки

Продуктите са замервани с мерителна чаша със съвместимост 250 мл., като продуктите се пълнят до там където е отбелязано, че е 250 мл. Имайте в предвид да използвате хубаво вино за направата им – не ползвайте вино, което не бихте пили. Хубавото на тези курабии е, че издържат много дълго. Търпят промени по отношение на ядките и аромата, които може да се използва за направата им. Харесва ми много вариянта им с шам-фъстък и портокалова есенция. Маже да се ползват както различни ядки, така и стърготини от портокал и лимон в по-голямо количество. Наумила съм си някои път да ги изпробвам с кокосови стърготини и кокосов аромат… Наистина има безкрайно много вариянти за това какъв да е вкусът им.

Виненки

Необходими продукти:

От тези продукти излизат около 160 курабии. Може да решите да направите и по-малка доза, но имаите в предвид, че тези курабии издържат много дълго, така че може да се направи цялата доза, без да се притеснявате, че ще се развалят.

1 ч.ч. (227 гр.) бяло вино

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. разстопена мас – 220 гр. не растопена мас ще ви е достатъчна да напълните чашата. При мен свинската мас винаги е собствено производство.

1 ч.ч. (227 гр.) олио

1 ч.ч. (80 гр.) смелени орехи или други ядки според предпочитанията ви

есенция – бадемова, ванилия или друга

брашно за твърдо тестоаз изразходвах 1295 гр. брашно

около 190-200 гр. пудра захар за наръсване - хубаво е да я смесите с ванилия

Начин на приготвяне:

Виното, олиото, разстопената свинска мас и захарта се смесват в подходяща купа. Разбъркват се на ръка (с миксера ще пръска), докато захарта се разстопи. Добавя се малко от брашното, колкото да се получи кашичка и да може да се бърка с миксер. Следва добавянето на аромата – в случая бадемова есенция и смелените ядки – при мен орехи. Добавя се още от брашното и когато стане достатъчно гъсто за месене се изсипва върху набрашнен плот и се доизмесва с останалото брашно. Получава се твърдо тесто.

ВиненкиКъсат се парчета от него и се слагат в машинката за мелене на тесто. С нейна помощ и специалната представка за курабии се оформят Виненките. Нареждат се в не намазнена тава с малко разтояние по между им (не се надуват и няма опасност да залепнат). Пекът се в силна фурна до порозовяване (около 15 мин.). Още топли се наръсват с пудра захар.

ВиненкиТова симпатично еленче, беше поканата за Коледното таржество в детската градина – тази година имаше много оригинални идеи, за украса и др. които децата бяха направили с помоща на учителката си.

ВиненкиХайде почерпете се :)

Виненки

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Публикувано в Десерти, Сладки, Курабийки и Бисквитки с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

6 коментара по Виненки

  1. Yordanka Dobreva каза:

    Мими, с най-голямо удоволствие се почерпих :)
    Много „хитра“ приставка за курабии!
    Прегръдки и хубава седмица!

    • А… Дани да ти е сладко :)
      Имам я заедно с машинката от мама – не знам дали се намират сега такива…

      Прегръщам те и аз!

  2. Еос каза:

    Страхотни са, Мария! Благодаря, че ги сподели!
    Поздрави!

  3. Цвети каза:

    Здравей!
    В рецептата има ли захар, освен тази за поръсване?

Коментиране (Leave a Reply)