Великденските ми Яйца и украси

Великденските ми Яйца и украси

Честито Възкресение Христово!

Тази година яйцата ми бяха направени така – по-обикновенно! Бях достатъчно разумна да направя по-малко яйца от обикновенно, защото на практика само ги разхищаваме – на децата им дай да се борят и да ги чупят, а след това никой не ги яде :) Отдавна не бях правила яйца на кристали, и ми се щеше да направя тази година поне половината от предвидените за боядисване яйца. За целта във водата, в която ще варим яйцата се сипва лимонтозу (1–2 чаени лъжички на 10-15 яйца). След като се сварят, яйцата се оставят да истинат във водата с лимонтозуто. Черупката им става на кристали!!! Е при мен тази година не се получиха никакви кристали – сигурно лимонтозуто ми не е било наред….. Така просто си останах на обикновенни боядисани яйца! Приготвих си три цвята боя според указянията на опаковката… Станаха хубави наситени цветове!

Великденските ми Яйца и украсиКогато се извадят от боята яйцата се оставят върху хартия за да изсъхнат. След това се „полират“ с помоща на кухненска хартия леко омазнена с олио. Така стават лъскави!Великденските ми Яйца и украсиЗа яйцата, чиято черупка се е напукала при варенето прилагам следната техника: При нас в Кипър от доста време се продават такива рисувани наилонови „подвързии“ за яйца. Рисунки има на всевъзможна тематика: икони, анимационни герои, агънца, пиленца…. изобщо всичко което може да си представите. В случая моите са с Тумбелина – по избор на дъщеря ми… Яйцето се слага в наилончето. Поставя се върху лъжица и се потапя за няколко секунди в гореща вода. Това е!!!

Великденските ми Яйца и украсиТова е супер бърз вариятн за перфектно „изписани“ яйца :) Понарисувах яйцата с боя за стъкло и посипах тук-там с брокат.

Великденските ми Яйца и украсиЧервените яйца ги направих на калинки – вдидях идеята в интернет. Снимки на тях нямам! Всъщност май съм пропуснала да направя обща снимка на вече украсените яйца!!!

Великденските ми Яйца и украсиТези танцуващи патета ги правихме с дъщеря ми!

Великденските ми Яйца и украси

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .