Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова ЗаливкаТова е едно много вкусно и лесно ястие, което приготвих за пръв път преди няколко години по разказа на моя близка, която го беше опитвала на някакво парти… Моята позната попитала домакинята на въпросното парти как го приготвя, но тя уклончиво се измъкнала и не пожелала да сподели… Има и такива странни хора!!! Когато ми разказа случката аз също бях заинтригувана от идеята – бях сигурна, можех да си представя колко вкусно би било! Поразпитах познатата си за още подробности около ястието (за това какви продукти предполага, че е съдържало) и си наумих да го приготвя. Не знам дали съм  била близо до технологията по която е било приготвено в оригинал – направих го така както ми се стори, че трябва да го направя, за да се доближа до това, което ми бе разказано! Получи се невероятно, без проблемно от първият път – наистина много, много вкусно!

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Тези дни при Елексир видях този „Гратен с тиквички и сирена“ – веднага се сетих за това ястие – явно някаква асоциация пробудена от сходството във външният вид на двете ястия. И така реших да го приготвя отново и да засека количеството на продуктите, за да мога да го споделя и с вас. Ястието е изключително леко на вкус, подходящо е и за вегетариянци. Съотношението на броколи и карфиол като обем трябва да е приблизително равно. В грамажи карфиола със сигурност ще е по-тежък. По-долу съм дала грамажа на броколите и карфиола такъв къкъвто е бил при зъкупуването им, преди да ги разделя на снопчета (букутчета) и отделя кочана им. След почистването съм притеглила и отбелязала само количеството на броколите, което от 650 гр. е станало на 450 гр. Карфиола явно съм го сложила в купата на кантарчето, но така си е останал или просто не съм отбелязала :) Ползвала съм огнеопорна стъклена тавичка с размери 34 х 20 см., но би могло да се приготви и в индивидуални формички за суфле (например) или в гювечета.

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол (около килограм)

1 голама глава броколи (около 650 гр.)

1 ч.л. с куп сол за водата, в която ще бъдат бланширани броколите и карфиола

сол на вкус

черен пипер на вкус

50-60 гр. студено краве масло

малко олио за намазване на тавата

малко галета за наръсване преди печене – може би около 1 с.л.

За бешамеловата заливка:

1500 мл. (1 ½ л.) прясно мляко

6 с.л. с куп краве масло или маргарин за готвене

6-7 с.л. с куп брашно

6 яйца

1 пак. (295 гр.) сирене халуми – може да го заместите със равни количества кашкавал и сирене или пармезан – въпрос на предпочитание

сол на вкус – в зависимост колко ще е солено сиренето, което ще ползвате, може и изобщо да не е нужна – аз сложих 1 равна ч.л.

черен пипер на вкус – при мен ½ равна ч.л.

Начин на приготвяне:

Броколите и карфиола се разделят на снопчета (китки) и се измиват. Бланшират се по отделно в подсолена вряща вода, колкото да омекнат, но без да се разваряват. Може да ползвате една и съща вода. Първо да бланширате единият зеленчук (при мен броколите), да го извадите с помоща на решетъчна лъжица от водата и тогава да пуснете в нея вторият зеленчук (карфиола). След като поомекне, може да го изсипете в гевгир, защото водата, в която се е варил няма да ви е нужна повече. Бланширането на броколите отнема по-крътко време (при мен акало 3-4 минути) от бланширането на карфиола (около 5 минути). Трябва да ги отцедите добре от водата.

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Докато зеленчуците се отцеждат може да си пригответе (замерите) всичко необходимо за направата на бешамела -даже това да не ви е навик, както при мен. Трябва да се действа бързо, и затова е необходимо всичко да ви е под ръка в готовност за употреба. За целта: настържете халумито на ситното на рендето. Ако ползвате кашкавал и (или) сирене – натрошете сиренето с вилица, а кашкавала настържете на едрото на рендето. Разбийте яйцата с вилица или тел. Замерете брашното и останалите продукти, но преди да пристъпите към направата на заливката трябва да подредите броколите и карфиола в намазнената с олио тава, в които ще приготвяте ястието. Нареждането е шахматно – китка броколи, китка карфиол (1). Ако на края останат дребни парченца броколи и карфиол ги разпределете в тавата (2). Наръсете със сол и черен пипер на вкус и разпределете равномерно по цялата повърхност на тавата нарязаното на парченца студено масло (3).

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Вече може да пристъпите към същинското приготвяне на заливката: Маслото (маргарина) се разтапят в подходяща тендежера. Добавя се брашното. Разбърква се енергично с тел докато се запържи леко. Без да се спира разбъркването се прибавят последователно на струя, затопленото мляко и след това разбитите яйца. Осолява се и се поръсва със черен пипер. Вари се при непрекъснато енергично разбъркване, докато се сгъсти и започне да пука. Сваля се от огъня и се прибавя(т) сиренето (съответно сирената). Разбърква се енергично, за да може сиренето да се разпредели равномерно в заливката. Може да видите по стъпковата направа на бешамел тук. Получената смес се изсипва върху броколите и карфиола, предварително наредени в тавата (1). Заглажда се с лъжица (2) и се наръсва с галета.

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Запича се в предварително затоплена на 180°С фурна, със завихряне на въздуха. Отнема около 25-30 минути или докато се получи красив златист загар.

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Добре е да не разрязвате веднага след като излезе от фурната, за да не се разтече заливката – оставете за 10-тина минутки и тагава нарежете.

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Когато истине напълно заливката се реже красиво с нож на правилни парчета и не се разпада. Вкусно е както топло така и охладено. Опитайте  – ще останете очаровани! Не е трудно да се приготви, въпреки, че се получи дълъг, обяснителен пост :)

Броколи и Карфиол на фурна с Бешамелова Заливка

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .