Бирени Питки

Бирени Питки

Бирени ПиткиТези вкусни питчици си ги харесах при Ева Тонева – то при нея всичко изглежда толкова изкушаващо! Правени са отдавна, но чак сега успявам да ги споделя с вас!

Бирени ПиткиПродукти за 12 броя:

20 гр. прясна мая (или 7 гр. сухаБирени Питки)

100 мл. хладко прясно мляко

200 мл. бира (на стайна температура)

1 с.л. захар

60 гр. масло

500 гр. брашно

1/2 с.л. сол

1-2 с.л. разтопено масло

Начин на приготвяне ако месите на ръка:

Разтворете маята в топлото мялко. Добавете бирата, захарта и размекнатото масло. Разбъркйте леко и прибавете пресятите брашно и сол.
Омесва се до гладко тесто, което се формя на топка. Покрива се с фолио или чиста кърпа и се оставя да втаса за около 20 минути (или колкото е нужно на тестото да увеличи обема си).

Това тесто може да се приготви и в хлебопекарна:

На дъното на контейнера се слагат течните съставки: бирата, топлото прясно мляко, в което е разтворена маята и захарта. Добавя се мекото масло и предварително пресятото брашно смесено със солта. Машината за хляб се включва на програма за замесване и втасване на тесто (при мен тя е 90 мин.) и се оставя да си свърши работата.

Бирени ПиткиГотовото тесто се разделя на 12 парчета. Всяко едно се оформя на топка. Не се добавя допълнително брашно и не се меси за да са меки питките! Оформените питки се нареждат в тава – намазнена или застлана с хартия за печене . С остър нож върху всяка от питките се правят по два напречни къси разреза (или кръстовидни). Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.

Бирени Питки

Фурната се загрява на 180°С. Питките се изпичат за около 20 минути, или докато порозовеят. Когато се извадят от фурната се намазват с разтопено масло.

Бирени ПиткиМекички и вкусни стават тези питки – опитайте ги!

Бирени Питки

Last updated by .

6 thoughts on “Бирени Питки

  1. Много вкусни и ароматни питчици, Мария. Направо ми идва да си гризна от тях. Прелестни са. Хубава почивка ти желая.

  2. Миме наистина са прекрасни,мекички и много вкусни.Въобще всички неща които съм направила от дадените от теб рецепти са страхотни.Наистина вече не ми останаха думи да те хваля и да ти благодаря.Успешен и слънчев уикенд!

  3. Здравейте! Моля за едно уточнение: ако се меси на ръка би отнело 5-10мин месене и 20мин втасване, а в хлебопекарната 90мин, от които поне 40 са втасване. Мисълта ми е втасването от 20мин дали е достатъчно?

    1. Привет Ирина!
      Като времетраене, нещата са относителни, когато става въпрос за ръчно замесване и втасване и ще поясня какво имам предвид.
      При моята машина за хляб времетраенето на процеса като цяла е 1 час и 30 мин. (т.е. 90 мин.) от които 30 минути е замесването, а останалите втасването.
      Колко време ще продължи месенето на ръка е относително – това зависи от опита и ръцете на всеки един човек. Тестото трябва да стане гладко, това е важното в случая, не времетраенето!
      Втасването също би могло да отнеме различно време, в зависимост от това колко е топло. При нас в Кипър през повечето време е доста топличко и 20-тина минути са достатъчни. Важно е тестото да е завито и на топло. Дали е втасало се разбира от това, че е увеличило обема си 2 до 3 пъти – това трябва да гледаш. Времето на втасването ще зависи от това колко е топло.
      Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: